Kuba fördömer Trumps deklaration om Jerusalem

Republiken Kubas UD uttrycker sin djupaste oro och fördömande av den ensidiga deklarationen från USAs president om Jerusalem som Israels huvudstad. Det är något som utgör en allvarlig och grov kränkning av FN-stadgan, av Internationell Rätt och relevanta resolutioner i FN.


Avsikten från USAs regering att ändra Jerusalems historiska status skadar det palestinska folkets och de arabiska nationernas rättmätiga intressena, medför allvarliga konsekvenser för stabilitet och säkerhet i Mellanöstern, ökar ytterligare spänningarna i regionen och förhindrar varje ansträngning för att återuppta samtal om fred mellan israeler och palestinier.

Kuba uppmanar Säkerhetsrådet att ta sitt ansvar som FN-stadgan ger det för att upprätthålla internationell fred och säkerhet, ta nödvändiga beslut och kräva av Israel ett omedelbart slut på ockupationen av de palestinska territorierna och den aggressiva politiken från bosättarna, liksom att uppfylla de resolutioner som tagits av FN om situationen i Mellersta Östern, inklusive frågan om Palestina.

Utrikesministeriet bekräftar att Kuba kommer att fortsätta att stödja en bred, rättvis och varaktig lösning på den palestinsk-israeliska konflikten, baserat på en tvåstatslösning, som ger palestinierna självbestämmande och rätt att ha en oberoende och självständig stat med Östra Jerusalem som sin huvudstad enligt gränserna från före 1967.

Kubas UD 171206
/ZT