Kuba bekräftar sitt ”totala stöd” till Polisario Front vid dess 16:e kongress
Kuba bekräftade på lördagen, på den andra dagen av Polisario Fronts 16:e kongress, sitt engagemang och stöd till denna arabiska organisation i dess kamp för det västsahariska folkets självständighet och suveränitet.
Yudí Rodríguez Hernández, medlem av sekretariatet för Kubas kommunistiska partis centralkommitté (PCC), upprepade i ett långt tal vid kongressens plenarsammanträde, som äger rum i de västsahariska flyktinglägren på algeriskt territorium, att Kuba står solidariskt med detta folks sak.
”Jag har i uppdrag att förmedla vår fasta övertygelse om att vi aldrig kommer att upphöra att stödja Polisario och dess hjältemodiga folk i kampen för självständighet och suveränitet”, sade Yudí Rodríguez med hänvisning till budskapet från Kubas president Miguel Díaz Canel, förste sekreterare i PCC.
Rodríguez Hernández, som erinrade om den första martyren för den västsahariska saken, Emhamed Jadad, och den före detta presidenten för Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR), Mohamed Abdelaziz, hänvisade också till den kubanske revolutionshjälten comandante Juan Almeida och hans bok Algo nuevo en el desierto (”Något nytt i öknen”).
Hon underströk Kubas engagemang, som erbjuder ett hållbart samarbete inom hälsovård, utbildning och även genom stipendier, och framhöll de ord som den kubanska revolutionens historiska ledare Fidel Castro yttrade vid Alliansfria rörelsens toppmöte i Havanna 1979:
”Kuba har inte någon särskild tvist med Marocko men uttrycker sitt totala stöd för det västsahariska folkets självständighet, eftersom vi anser att ockupationen av dess territorium helt saknar grund och att [västsahariernas] strävan efter fritt självbestämmande är obestridligt rättvis”, sade Fidel Castro då.
Hon tillade att ”det modiga västsahariska folkets rätt till självständighet och dess legitima företrädare, Polisario Front, måste erkännas av alla”.
Rodríguez Hernández påpekade att samma inställning har fortsatt under Raúl Castros och Miguel Díaz Canels ledarskap. ”Folkets motstånd, ledarskapets fasthet och ungdomens engagemang fyller oss med beundran och engagemang”, sade hon.
Den kubanska ledaren passade också på att ge en översikt av läget på Kuba just nu, efter att ha drabbats av klimatrelaterade problem, stora olyckor, energiproblem – allt mitt i en intensifierad USA-blockad som pågått i mer än 60 år.
Hon upprepade sin övertygelse om att det kubanska folket och den kubanska revolutionen kommer att klara av de nya utmaningarna och lyckas övervinna hindren i form av blockaden, och avslutade med att utropa ett LEVE Polisario och parollen ”Sahara Libre YA” (Frihet åt Sahara NU!).
Cubadebate 230114 /cv
Cuba ratifica compromiso y apoyo al Frente Polisario en congreso de esa organización árabe
Kuba inger hopp i Sahara
Kuba är idag ett hopp om liv i Sahara, säger Antonio Tamayo, samordnare för den kubanska lärarbrigaden i Västsahara, eller Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR), som landet egentligen heter.
Tamayo, som är lärare i fysik och elektronik och kommer från Guantánamoprovinsen i östra Kuba, berättade i en virtuell dialog med Prensa Latina om det arbete som de elva medlemmarna i gruppen utför.
”Vi undervisar cirka 400 västsahariska elever från sjätte till tolfte klass. Vi undervisar dem i spanska språket, hjälper dem att nå sina mål och genomför sedan ett urval så att de som bäst behärskar språket ska kunna fortsätta sina studier på Kuba”, förklarade han.
Kuba erbjuder stipendier varje år, så dessa pedagogers arbete, tillsammans med fyra västsahariska lärare, är en viktig förberedelse. Den kubanska brigaden består av personer från nästan alla landets provinser, alla specialiserade i olika ämnen, som tillbringar upp till tre år i SADR.
”Varje dag informerar vi om hur skolan på Kuba fungerar; sedan undervisar vi, organiserar matsalen, planerar vårt eget arbete och har konferenser för att analysera pedagogiska situationer”, kommenterar Tamayo.
Simón Bolívar-skolan är den plats där kubanska lärare erbjuder sitt solidariska samarbete. Den är ett gemensamt projekt mellan SADR, Venezuela och Kuba och har tio klassrum, tre laboratorier och fyra sovsalar.
”Kubas arbete här har tagits emot mycket väl, både av familjerna och av studenterna. Det är enormt vad vårt land gör – vi bidrar till den nya generationens framtid”, säger Antonio Tamayo.
Samordnaren tillade att när saharier talar om Kuba gör de det med stor tillgivenhet, särskilt när de nämner den kubanska revolutionens historiska ledare Fidel Castro, som de känner stor beundran och respekt för.
”De betraktar honom som ett paradigm eftersom han offentligt har försvarat deras sak”, betonade Tamayo.
För den här läraren, som arbetade som utbildningschef i kommunen Niceto Pérez i Guantánamo, är erfarenheten han fått under sina fyra år i SADR oförglömlig.
Det har varit en utmaning för kubanerna att uppleva en annan geografi, ett annat klimat och en annan kultur, men det är nu en del av det som de kommer att minnas när de återvänder hem.
Regionens kultur, som skiljer sig från Kubas och är inriktad på religiösa föreskrifter, innebar ingen drastisk förändring för dem, eftersom de alltid haft en respektfull hållning till den, berättade Tamayo för Prensa Latina, men det var svårt att anpassa sig till geografin och klimatet.
”Det är ett helt obefolkat område, mitt i öknen, utan träd eller något annat som vi är vana vid. Klimatet är också besvärligt – på vintern är det mycket kallt och på sommaren överstiger temperaturen 60 grader Celsius, vilket gjorde det svårt för oss att anpassa oss”, säger han.
Där saknar man allt som finns på Kuba, säger han.
”Hur svår situationen i vårt land än må vara så är Kuba ändå Kuba, och en värdig kuban minns och erkänner alltid sitt land. Det finns inget bättre än att vara hemma, med sitt folk, med sina nära och kära”, betonade han.
Antonio Tamayo bekräftar dock att med sig hem kommer han att ha sin beundran för saharierna och deras lärdomar om enighet, mod och djärvhet.
Många är också tacksamma och minnet av den där speciella hoppfullheten hos föräldrar som vill se sina barn studera på ön.
”Varje kuban, varje lärare, är ett hopp om livet för dem, om deras framtid”, påpekade han och sade att utbildning är det största skyddet som en människa har.
”Fidel Castros och revolutionens arbete när det gäller utbildning måste försvaras med näbbar och klor, eftersom utbildning är hoppets ljus”, säger Antonio Tamayo.
MINREX/Prensa Latina, 230104, /cv
Cuba es esperanza en el Sahara
Läs mer: Polisario: Självständighet enda lösningen för Västsahara