”Kuba har gjort revolution. Det är det som behövs i USA.”

Det krävs mod för att försvara Kuba i Miami. Bild från video via cubainformación.tv

”I Kuba har vi gjort revolution. Det är det som saknas i USA.”

Det är inte ofta man får höra röster i Miami som vågar försvara Kuba. Men de finns.

”I Kuba har vi redan gjort en revolution. Där det skulle behövas är i USA”, säger den kubanske aktivisten Michael Martinez i Miami.

På Twitter cirkulerar en video i vilken journalisten Sandra Peebles på kanalen Univision i Miami intervjuar en ung kuban som bär på en Che-flagga. Journalisten frågar varför han inte åker till Kuba om han gillar Che och kommunismen. Alltså den klassiska frågan. Men svaret: ”i Kuba har vi redan gjort en revolution. Där det skulle behövas är här i USA”, gör henne mållös.

Det handlar om Michael Martinez och Cubainformacion ringer upp honom. Han är en ung kuban som försvarar den kubanska revolutionen och protesterar på Miamis gator mot den ensidigt extremt negativa bilden som ges av Kuba. Han berättar om tidningarnas inställning till Kuba och personer som han själv, som försvarar revolutionen.

”Är verkligen exilkubanerna i Florida i exil, som man säger? Nej, exilkubanerna i Miami är inte i exil…exil gäller de fackföreningspersoner från Honduras och Colombia som attackeras och lider och som verkligen är förföljda. Vad är det för exil när de reser på semester till landet som de påstår förföljer dem?”

Martinez pratar om illasinnade personer som youtubern Alex Otaola som stöder blockaden och strypningen av Kuba, liksom hindrandet av resor och penningöverföringar till ön. Samtidigt hävdar sådana som han att ”embargot” inte orsakar varubrist bland befolkningen. Martinez säger att sådana som Otaola ”skapar grogrund för terrorism mot Kuba”, vilket visas av attentatet mot Kubas ambassad i Washington för några veckor sedan. ”Om de vill bekämpa den kubanska regeringen så gör de det väldigt uselt. För att de som de skadar är den kubanska familjen. Och den är helig.”

Han läser upp en aktuell tidningsrubrik: ”Venezolaner och kubaner som betalar för att skapa kaos i samband med protester mot regeringen Trmp anhålls”. Och Martinez skrattar åt den ”enorma makt som Kuba och Venezuela har”, samtidigt som han försäkrar att det är rena galenskapen. Ännu mer fake-news. Och påminner om att det är USA som betalar protesterna i Venezuela, medan ingen styr de svartas protester i USA. De har gått ut på gaterna för att ställa det system som mördar dem till svars.

Vi tackar Michael Martinez för hans mod och för intervjun med Cubainformacion. Vi fortsätter att ge röst åt de riktiga kubanerna i världen.

En Cuba ya hay una revolucion. Donde hace falta hacerla es en EEUU

 

Cubainformacion 200611

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72