Kuba hyllas av Sydafrika, Honduras, Mexiko, Kuwait

Sydafrikanska medicinstuderande som klarat fem år av läkarstudier i Kuba. Gratis. Ett sjätte år kvarstår.

Honduras tackar de kubanska läkarna

Honduras kongress med ALLA partigrupper ger medaljer och hyllar den kubanska medicinska brigaden Henry Reeves som avslutade sitt uppdrag under vilken den har behandlat 12.000 honduraner under den pågående kampen mot Covid-19.

Här i Honduras har USA:s kampanj mot de kubanska insatserna inget att hämta med sin psykologiska krigföring via USAID mot en av de vackraste bidragen som mänskligheten har blivit vittne till.

Tidigare har under 20 års tid, 1998-2019 brigaden verkat i Honduras där 275.000 honduraner räddadats till livet och miljoner konsultationer genomförts.

Dick Emanuelsson 200830

Mexiko tackar Kuba

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO), tackade ännu en gång Kuba för dess stöd i kampen mot Covid-19 genom att skicka specialistläkare och sjuksköterskor som hjälpte till att bekämpa sjukdomen vid en kritisk tidpunkt.

Vid sin dagliga presskonferens förklarade presidenten att om inte solidariteten kommit, inte bara från Kuba utan också från andra länder som Argentina, Kina och USA, så hade det mexikanska hälsovårdssystemet kollapsat.

AMLO sa att detta stöd gjorde det möjligt att förutsägelserna om fler än 5 000 smittade som skulle behöva sjukhusvård, när bara 3 000 fanns tillgängliga och det dessutom inte fanns tillräckligt många läkare, inte slog in. Under dessa omständigheter kom hjälp från Kuba. AMLO specificerade att denna solidaritet inte hade att göra med politisk ideologi, utan att det handlar om kärlek till folket.

Statschefen insisterade på att de som skadat Mexikos allmänna hälsovårdssystem har varit de korrupta, konservativa och nyliberala regeringarna som inte gjorde något för att utbilda det nödvändiga antalet yrkesutövare. Tvärtom så hindrades de fattiga som ville studera medicin. ”Denna själviskhet och fokuset på privatiseringar av utbildningssystemet skapade en brist på specialister i denna kritiska situation.” AMLO uppgav också att regeringen planerar att dela ut 20 000 stipendier för medicinska studier utomlands.

AMLO kommenterade också att istället för att inse Mexikos realitet så utlöste ankomsten av de kubanska läkarna en storm av ”korrupt konservatism”. Han pekade på att allt smutskastades och att de saknades trovärdighet på grund av en kompakt reaktionär och konservativ syn på vad allmänheten behövde. Han ifrågasatte motiven för kritiken av Kubas stöd: ”Det handlar bara om propaganda. Mycket oansvarigt”. Och han tillade att de som nu hävdar att Mexiko är på väg mot kommunism inte ens vet vad det är. Han upprepade sin tacksamhet till Kubas regering och folk och tillade att de två länderna har mycket goda relationer.

Resumen Latinoamericano augusti 2020

President of Mexico Thanks Cuba’s Support against COVID-19

President of Mexico Thanks Cuba’s Support against COVID-19

500 nyutbildade sydafrikaner återvänder hem

Den första gruppen på närmare 500 sydafrikanska medicinstuderande återvände nyligen till sitt land efter att ha avslutat fem års studier i Kuba. De är nu färdiga för sitt sjätte och sista år i utbildningen. Det meddelar Sydafrikas ambassadör i Kuba. Diplomaten försäkrar att mycket snart kommer de att bota och rädda liv i sina hemkommuner. ”Detta är det imponerande resultaten av Samarbetsprogrammet ”Nelson Mandela – Fidel Castro”.

Cubainformacion 200803

Regresan a Sudáfrica jóvenes estudiantes de medicina formados en Cuba

300 kubanska hälsovårdsarbetare till Kuwait

En brigad på närmare 300 kubanska hälsosvårdspecialister har åkt till Kuwait för att hjälpa till att bekämpa Covid-19-pandemin, meddelade utrikesminister Bruno Rodríguez den 5 juni 2020.

Bruno Rodriguez skrev på sitt Twitter-konto att samarbete och solidaritet måste råda mot SARS-CoV-2, coronavirus.

Gruppen är en av ca 30 hälsobrigader som arbetar i mer än 20 länder i Europa, Amerika, Asien och Afrika. Bara i senaste veckan reste andra brigader till Peru och Guinea-Conakry.

President Miguel Díaz-Canel sa nyligen att under de närmaste dagarna kommer en del av brigaderna att börja återvända till Kuba, när deras uppdrag framgångsrikt har genomförts. Vid ankomsten till Kuba kommer de att hyllas av sitt folk, säger statschefen.

Redan före pandemin hade Kuba 28 000 hälsovårdsspecialister i 59 länder, som arbetar tillsammans med respektive myndigheter.

Prensa Latina 200605

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72