Kuba i kamp mot Covid också i Mexiko, Peru, Sierra Leone, Kenya och Panama

Panama, covid
121 Henry Reeve-brigadörer till Panama för covidbekämpning. Foto: Minsap.

Kuba i kamp mot Covid också i Mexiko, Peru, Sierra Leone, Kenya och Panama. Trots USA.

Sedan i mars 2020 har 54 kubanska medicinska brigader, med drygt 4 000 hälsovårdsarbetare, arbetat i 39 länder mot Covid.

Den andra gruppen av en kubansk medicinsk brigad reste till Mexiko i torsdags för att delta i bekämpandet av Covid-19 pandemin. Brigaden består av 500 deltagare som ska förena sig med sina mexikanska kollegor för att försöka hindra spridningen av viruset. Under de senaste månaderna har fler än 800 kubanska specialister arbetat med hälsovård i olika städer i Mexiko för att hjälpa patienter med Covid.

För första gången har Panamas regering bett om hjälp från Kuba och en brigad från Henry Reeve avreste ungefär samtidigt som en annan återvände från afrikanska Sierra Leone efter utfört uppdrag. Panamas president Laurentino Cortizo tillkännagav i augusti att landet ville ha kubanska läkare. Men efter påtryckningar från Washington och vissa kretsar i landet backade Panamas regering. Men Panama ångrade sig och i torsdags anlände 220 kubanska specialister trots USA:s invändningar, meddelade Panamas hälsovårdsminister. Panama är det land i Centralamerika som drabbats hårdast av Covid, med fler än 220 000 smittade och 3 600 döda i en befolkning på drygt 4 miljoner och behöver det kubanska biståndet. Hälsovårdsministern säger att de kubanska läkarna kommer att ”förstärka hälsovårdssystemet i denna kamp mot covid-19”. Nyheten har mött på motstånd från Michael Kozak i Washington, som är vice chef för landets byrå för Västra halvklotet.  

Den kubanska medicinska brigaden som arbetet i över sex månader i Peru mot Covid har nu avslutat sitt arbete. I söndags, innan hemfärden till Kuba, var de med i en ceremoni för att hylla de peruanska offren för pandemin och särskilt de tre peruanska läkare som fått sin utbildning i Kuba. I Peru, som är hårt drabbat, har 250 läkare fallit offer för viruset. Anhöriga till de Kubautbildade läkarna uttryckte sin sorg över förlusten men också stolthet för de humanitära bidrag deras familjemedlemmar gjort under svåra förhållanden. Lokalbor var med vid minnesstunden och när den var slut applåderade de och ropade ”Tack Kuba!” Den kubanska brigaden i Peru har behandlat ca 116 000 fall. De har räddat 627 patienter som varit under intensivvård i kritiskt tillstånd. Också den kubanska läkarbrigaden i Kenya har nu återvänt hem.

Cuba Solidarity Campaign 201217, Cubadebate 201221, France 24 201224, med flera källor

CSC news: Cuba sends medical brigade to Mexico to fight Covid-19 (cuba-solidarity.org.uk)

Médicos cubanos regresan de Perú tras seis meses de colaboración (nedkortat)

Médicos cubanos regresan de Perú tras seis meses de colaboración | Cubadebate

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72