Kuba: journalister som drivs i landsflykt eller flathet mot betalda agenter?

Kuba: journalister som drivs i landsflykt eller flathet mot betalda agenter?

”Hat möter längtan efter frihet”, kan vi läsa. ”Kuba driver två oberoende journalister från ADN Cuba i exil”. Utan tvekan sorgligt och allvarligt. Men vänta lite…oberoende journalister? ADN Cuba?

Spanska dagstidningen El Mundo förklarar för oss, så att vi inte behöver tveka: ”ADN Cuba är en ”oberoende audiovisuell tidning som behandlar konst, kultur, mänskliga rättigheter, HBTQ och andra aktuella teman i Kuba”. Och dagstidningen El Pais bekräftar: ”oberoende journalister” som ”lämnade” Kuba ”pressade av regimen på grund av sitt kritiska arbete på den karibiska ön.” Och igen: ”den kubanska regimen upprätthåller ett hårt förtryck mot kritiska röster, inklusive aktivister, intelektuella, artister och journalister.” OK, då är allt kristallklart.

Men vänta…ADN Cuba. Det påminner om något. Javisst: ADN Cuba, med hemvist i Florida har en budget på miljontals dollar från USA:s regering via USAID. Biståndet sträcker sig över de två kommande åren och är inom de så kallade programmen för ”demokrati i Kuba”.

Alltså: ADN Cuba är ett digitalt medium som, liksom åtminstone ytterligare ett tiotal som USA:s regering sörjer för, är vapen i mediekriget mot Havanna. Något som är illegitimt inom journalistiken och olagligt. Olagligt i USA om det varit tvärtom. Och olagligt i Kuba där lag 88 ger som minimum tre års fängelse till den som samarbetar med ”målen för Helms-Burtonlagen, blockaden och den ekonomiska krigföringen”, som samarbetar med ”radio- och TV-sändningar, tidskrifter, tidningar och andra medier och tar emot eller distribuerar finansiella medel…från USA:s regering eller dess agenturer.”

Slutsats: de nämnda är inte ”oberoende journalister” utan betalda propagandister som arbetar för en stormakt för att rättfärdiga aggression och blockad mot sitt eget land. Och de är inte förföljda för sitt ”kritiska arbete”, utan för att de bryter mot lagar mot inbladning som finns i Kuba, i USA och i alla länder i världen. Att de lämnar landet är inte, som de påstår, en påtvingad exil, utan mer flathet från de kubanska myndigheterna som inte genomdriver lagarna.

 Några av de USA-finansierade medierna mot Kuba

Samma sak gäller Orelvys Cabrera som vi kunnat läsa om tidigare ”utmärkte sig som oberoende journalist för Cubanet” och” kände sig tvungen att lämna ön.” Cubanet är ytterligare ett av dessa digitala medier som årligen får 300 000 dollar från USAID och ytterligare 225 000 dollar från NED, för att säga det som Washington dikterar.

Minst 54 ”dissident”-grupper och medier får pengar från USAID och NED på sammanlagt runt 20 miljoner dollar varje år. Okänt hur mycket som ytterligare går till hemliga kontrakterade och enheter. Liksom vi inte vet budgeten – gigantisk, utan tvekan – för de CIA aktioner som arbetar med att destabilisera Kuba, med särskild inriktning på sociala medier och IT-kommunikationer.

Vita Huset sa sig vara ”alarmerad” över att dess journalister lämnade Kuba, något som Vita Huset kallade landsförvisning och ”förakt mot den universella förklaringen om de mänskliga rättigheterna.” Det är logiskt. Liksom det är logiskt att journalisterna omedelbart sponsrades av de spanska nyfrankisterna i extremhögerpartiet VOX. Och försvaras av Human Rights Watch, Reportrar Utan Gränser och Amnesty. Är det någon som förvånas att dessa tre organisationer, som har svängdörrar till den politiska, ekonomiska och mediemakten i Väst?

[En liten påminnelse om USA:s, Sveriges, Storbritanniens och Ecuadors engagemang i pressfrihet är fallet med Julian Assange, som hållits inspärrad i över 10 år utan åtal, rättegång eller dom. USA kräver att han ska utlämnas. Där väntar 175 års fängelse i landets mardrömslika fängelsesystem för att han avslöjat krigsbrott. De som begått brotten går förstås fria. En lektion så god som någon om hur flexibel den så omhuldade s.k. pressfriheten är i Väst.]

Cuba: ¿destierro de periodistas o indulgencia con mercenarios?

Cubainformacion 220121 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)