FN-majoritet stöder Kina i frågan om Hongkong
I FN:s Människorättsråd i Geneve har Kinas nationella säkerhetslag för Hong Kong diskuterats. 53 länder ställde sig bakom Kina och 27 länder mot. De senare ropar på hårda åtgärder mot Kina för frågor som Hong Kong, Xinjiang och Tibet.
Hyckleriet och dubbelmoralen från vissa västländer, som försöker att politisera UNHCR (FN:s Människorättsråd) och utnyttja människorättsfrågor för att attackera, drog på sig kritik.
Kuba var det land som företrädde de 53 länderna. De utfärdade ett gemensamt uttalande som stöder Kinas rätt att anta säkerhetslagen för den speciella administrativa regionen Hong Kong. Kubas representant framhöll att icke-inblandning i en stats interna affärer är en grundläggande princip i FN-stadgan och i internationell rätt. Kina har rätt att införa den nationella säkerhetslagen i Hong Kong. Det handlar inte om mänskliga rättigheter och borde därför inte diskuteras i Människorättsrådet.
Kubas representant betonade att varje land har rätt att skydda sin nationella säkerhet med juridiska åtgärder. Kuba betonade också att säkerhetslagen följer principen om ”ett land, två system”: Det framhölls också att Hong Kong är en del av Kina och att Hong Kongs angelägenheter är en intern fråga. Likaså uppmanades utländska intressen att sluta blanda sig i Kinas interna angelägenheter.
Storbritanniens ambassadör till WTO och FN i Geneve, Julian Braithwaite talade för de 27 andra länderna vid sammanträdet. Han uppmanade Kinas regering att ”ompröva införandet av denna lag och att engagera Hong Kongborna, institutioner och juridik för att hindra ytterligare urholkning av de rättigheter och friheter som folket i Hong Kong åtnjutit i många år.”
Under senare år har många människorättskränkningar kommit upp till ytan i västvärlden. Nyligen handlade det om George Floyds död, som orsakat massprotester mot rasdiskriminering. Det visar hur bristfälligt de mänskliga rättigheterna iakttas i Väst. Men det har inte kritiserats från så kallade människorättsorganisationer. En kinesisk talesperson säger att ”nu behöver Kina rycka täcket av USA och visa hur deras mänskliga rättigheter är.”
Global Times 200701 (nedkortat)
Landslide support for HK law at UNHRC