Luther Castillo: Nobels Fredspris till de kubanska läkarna!

Nobels Fredspris till de Kubanska Medicinska Brigaderna!

Luther Harry Castillo, läkare från garifunafolket i Honduras och utexaminerad från ELAM, den Latinamerikanska Medicinska Högskolan i Havanna för tio år sedan, uppmanar i en video människor i världen att verka för att de Kubanska Medicinska Henry Reeve Brigaderna ska ges Nobles Fredspris.

Castillo har betytt mycket för sitt folk i Honduras, som under nästan hela sin existens har varit övergivit av den honduranska staten och i synnerhet saknat till den mänskliga rätten till hälsovård.

Det tog 150 år innan detta ursprungsfolk kunde bevittna den förste läkaren som utexaminerades bland deras eget folk få sin titel på det autonoma universitetet i Honduras. Men det tog bara tio år innan 32 garifunaläkare kunde utexamineras från ELAM i Havanna, tack vare solidariteten från det kubanska folket. ELAM invigdes 1999, i slutet av den ekonomiska specialperioden efter Sovjetunionens fall då Kuba förlorade 85 procent av sin utrikeshandel.

Luther Castillo tog initiativet till att bygga ett litet sjukhus i två våningar i kommunen Iriona, på den honduranska atlantkusten. Där kan kvinnor förlösas och människor i allmänhet kan få behandling. Bygget finansierades med hjälp från fackföreningar i flera delstater i USA och med teknisk utrustning från Kuba.

När invigningen ägde rum i december 2008, sex månader innan den USA-stödda militärkuppen i Honduras, infann sig den kubanske ambassadören och Kaliforniens vice guvernör, steget under Arnold Schwarzenegger. Det blev en akt av litterär ”fredlig samexistens”.

Och Luther Harry säger att han har allt att tacka den Kubanska Revolutionen för vad han är idag, en läkare med stor erfarenhet och kunskap, som han bland annat har delat med sig genom att föreläsa på många universitet i USA där studenterna har suttit andäktigt och lyssnat på en kille som när han var liten blev buren på sin mors armar 7-8 timmar på den karibiska kustremsan när Luther blev sjuk och behövde vård.

Den honduranska staten då? Den finansierade de två första åren en av två läkare på sjukhuset i Iriona. Därefter drogs allt stöd in. Nu ser vi konsekvenserna. Medan Luther med kubanska läkares hjälp byggde det lilla sjukhuset, block för block, satsade den USA-stödda högerregimen alla ekonomiska resurser på vapen och nya militära- och polisiära enheter. Inte ett enda sjukhus har byggts under tiden från kuppen 2009 och fram tills i dag. Därför dör nu fattiga honduraner av Covid-19 i köerna in till sjukhuset som saknar i stort sett det mesta som är nödvändigt för att bekämpa virusets konsekvenser. Så ser den ut i all sin nakenhet, högerns politiska alternativ. Därför behövs varje namnunderskrift i världen för att den Kubanska Medicinska Brigaden tilldelas Nobels Fredspris.
Dick Emanuelsson 200711

Länk till video med Luther Harry Castillo (på spanska, där Luther lägger ut texten och argumenterar för att Nobels Fredspris går till kubanerna. )

https://www.facebook.com/luther.harry.3/videos/10158741135203552/UzpfSTU2MDQxMzU1MToxMDE1ODc0MTE2MzcwMzU1Mg/

Länk till upprop för Nobels Fredspris till Henry Reeve-brigaderna (engelska, spanska, portugisiska)

Brigadas Médicas de Cuba

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72