Kuba och Norge kräver slut på de politiska morden i Colombia

Banderollen protesterar mot de politiska morden i Colombia. "Att vara social ledare är inget brott" Foto: hacemosmemoria.org

Kuba och Norge kräver slut på de politiska morden i Colombia

Colombia, USA:s närmaste allierade i Latinamerika,  fortsätter att blöda med över 30 mördade folkliga ledare redan under årets första månad, i genomsnitt en om dagen. Uttalandet nedan handlar emellertid inte om mördade sociala ledare eller bönder som drivs från sina hem. Det gäller de före detta gerillasoldaterna i FARC. Gerillan ingick ett fredsavtal med colombianska staten 2016, ett avtal frammedlat i Havanna av Kuba och Norge, ett avtal som Colombias regering spottar på och trampar under de paramilitära stövlarna. De nu obeväpnade före detta gerillakämparna mördas en efter en i det land som Sveriges UD kallar ”demokrati”. Ett land vars regering Sverige stöder med miljontals kronor i bistånd. 

Kuba och Norge uppmanade i fredags Colombia att vidta ”effektiva åtgärder” för att hindra det ”alarmerande antalet mord” på tidigare medlemmar i FARC-gerillan.

I en gemensam kommuniké från Kubas UD, från de båda länderna som medlade i förhandlingarna mellan colombianska staten och FARC, kräver de beslutsamhet från Bogotá efter utfallet nyligen i Konstitutionella Domstolen.

”Garanterna [för fredsavtalet] Kuba och Norge har upplysts om ärendet 27 januari i Konstitutionella Domstolen som förklarar att det strider mot konstitutionen att i så ringa grad ha uppfyllt det som beslutats om säkerhetsgarantier för före detta stridande”, sägs det i texten.

”I enlighet med begäran från Konstitutionella Domstolen insisterar vi på att det som överenskommits iakttas och att verkligen effektiva åtgärder vidtas för att hejda de alarmerande antalet mord på tidigare gerillastridande och att dessas rättigheter garanteras”, säger de båda länderna.

Uttalandet är underskrivet av Eugenio Martinez Enriquez från Kubas UD och Ministeriet för Latinamerika och Karibien och norska regeringens specielle representant för den colombianska fredsprocessen Jon Otto Brödholdt.

Strax innan hade Martinez på Twitter uttryckt den kubanska regeringens oro för de många morden. ”Vi upprepar vår oro för att säkerhetsgarantierna för ex-gerillan inte uppfylls såsom den colombianska staten har utlovat.”

Swissinfo.ch 220128

Noruega y Cuba exigen el fin del asesinato de exguerrilleros en Colombia

Ett axplock av den colombianska regimens ”meritlista”:

 • Världens största producent av kokain. Det mesta går till världens största konsument, USA.
 • Landet har ca 100 paramilitära grupper med 10 000 man.
 • Colombias armé har medgivit att det mördat hundratals oskyldiga civila, klätt dem i gerillauniform och belönats för detta.
 • Landets kravallstyrkor undertrycker med stort våld fredliga demonstrationer.
 • Polisen dödade tiotals demonstranter under den senaste tidens protester, 11 bara i Bogota.
 • Hundratals medborgarrättskämpar skjuts ihjäl, innan 2021 är slut har 164 mördats.
 •  Sedan fredsavtalet ingicks 2016 har 1 278 människorättsaktivister mördats.
 • På landsbygden tvingas bönder lämna ifrån sig sin jord eller dödas.
 • Colombia ligger bland de länder där flest miljöaktivister mördas.
 • Regeringspartiet har haft, och har, anknytning till droghandeln.
 • Tidigare militär från Colombia deltar i mord i andra länder i regionen.

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)