Kuba uppmärksammar de historiska banden med afroamerikaner

Kubas ambassad i Washington uppmärksammar de historiska banden med USAs afroamerikaner. Foto: Prensa Latina

Kuba uppmärksammar de historiska banden med afroamerikaner

Kubas ambassad i USA öppnade sina dörrar för att fira den kultur, historia och vänskap som präglat Kubas band med det afroamerikanska samhället, i samband med Black Heritage Month.

När chefen för den kubanska beskickningen, Lianys Torres, välkomnade deltagarna till ett möte i det diplomatiska högkvarteret, framhöll hon dessa band. Hon påminde om det välkomnande som den kubanska revolutionens ledare, Fidel Castro, fick när han reste till New York 1960 för att delta i FN:s generalförsamling och välkomnades med öppna armar och hjärtan i Harlem.

Mötet, där bland annat kulturföreträdare, akademiker, universitetsstudenter, religiösa och affärsmän deltog, var tacksamt 一 sade hon一 för alla dessa band av kultur, historia och vänskap.

Uppskattat deltagande med sångerskan, författaren och aktivisten Ayanna Gregory, dansparet Adrian Valdivia och Naomi Washington från Casineros DC, jazzsångaren Chuck Holden och det höga och medryckande ljudet från Farafina Kans trummor gav kvällen en extra touch. Dessutom kunde de närvarande njuta av en fotoutställning inspirerad av den vänskap som knöts på 1930-talet mellan Kubas nationalpoet Nicolás Guillén och US-amerikanske poeten Langston Hughes, en av de ledande rösterna i Harlemrenässansen.

I kommentarer till Prensa Latina uttryckte flera av deltagarna sin tacksamhet till den kubanska ambassaden för detta initiativ och upprepade sin syn på behovet av att förbättra banden mellan USA och Kuba.

I slutet av 1960-talet var medborgarrättsrörelsen och ansträngningarna för att förändra rasrelationerna drivkraften bakom Black History Week, som senare blev Black Heritage Month, som 1976 erkändes som ett nationellt firande av dåvarande president Gerald Ford (1974-1977).

Cubadebate 240228 (ZT)

Embajada cubana en EEUU celebra lazos históricos con comunidad afroamericana

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72