Kuba uppmärksammar Världsmiljödagen och bekräftar sitt engagemang för miljön

5 Juni: Día Mundial Världsmiljödagen. Foto: Cubadebate, Ladyrene Pérez.

Kuba uppmärksammar Världsmiljödagen och bekräftar sitt engagemang för miljön

Miguel Díaz-Canel, förste sekreterare i Kubas Kommunistiska Partis Centralkommitté och landets president, upprepade på onsdagen åtagandet att skydda miljön och den biologiska mångfalden i samband med Världsmiljödagen 5 juni.

”Vi står inför utmaningar som ökenspridning och torka, men bara tillsammans kan vi stärka vår motståndskraft; låt oss vidta åtgärder för en hållbar framtid”, sade han på sitt X-konto.

I ett meddelande på samma sociala nätverk bekräftade Esteban Lazo Hernández, medlem av den politiska byrån och ordförande för folkmaktens nationalförsamling och statsrådet, den karibiska nationens ställningstagande i kampen mot klimatförändringarna baserat på vad som föreskrivs i grundlagen och gällande lagar.

”Denna 5 juni, Världsmiljödagen, bekräftar Kuba sitt åtagande att främja skydd och bevarande av miljön och kampen mot klimatförändringarna, baserat på vad som föreskrivs i vår konstitution och gällande lagar”.

Manuel Marrero Cruz, medlem av den politiska byrån och Kubas premiärminister, bekräftade i samband med dagen viljan att främja åtgärder för att skydda naturresurser, undvika förorening av vår miljö och leva i harmoni och balans med naturen: ”På #WorldEnvironmentDay bekräftar vi åtagandet att främja åtgärder för att skydda naturresurser, undvika förorening av vår miljö och leva i harmoni och balans med naturen.”  #CubaPorLaVida pic.twitter.com/jB8GjwBRXM

Bruno Rodríguez Parrilla, utrikesminister, tog tillfället i akt att fördöma den själviska och destruktiva attityden hos industriländerna som försöker skjuta över bördan av sin bristande efterlevnad på utvecklingsländerna och bortse från sitt historiska ansvar för miljöförstöringen.

Under temat ”Our Lands”, Our Future” fokuserar Världsmiljödagen 2024 på återställande av mark, ökenspridning och motståndskraft mot torka.

Världsmiljödagen, som leds av FN:s miljöprogram (UNEP), instiftades av FN:s generalförsamling 1972 i syfte att öka den globala medvetenheten om vikten av att ta hand om våra ekosystem och uppmuntra till respekt för miljön.

Cubadebate 240605 (ZT)

Reafirma Cuba compromiso con cuidado del medio ambiente

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!