Kuba: Upprätthåll humanitär internationell rätt

Kuba ger inget stöd till Rysslands invasion av Ukraina. På fotot: Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez

Kuba fortsätter att kräva att internationell rätt följs och tar avstånd från våldsanvändning. Det är en kritik av Rysslands anfall på Ukraina. Samtidigt hycklar inte Kuba utan pekar också på de bakomliggande orsakerna till det folkrättsbrott som invasionen utgör. Inte heller eldar Kuba på de krigiska uppmaningarna som kastar olja på elden utan uppmanar till en diplomatisk lösning.  

Kuba: Följ internationell humanitär rätt!

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez upprepade sitt lands åtagande i enlighet med internationell humanitär rätt och uppmanar alla parter att skydda civilbefolkningen, dess tillgångar och civil infrastruktur i Ukraina.  

På sitt Twitterkonto bekräftade utrikesministern Kubas position i förhållande till krisen i Östeuropa. Han betonar att man ser positivt på inledning av förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina. ”Vi anser att detta är enda vägen för en lösning på den aktuella konflikten.”

Tidigare har den kubanska regeringen i ett uttalande förespråkat säkerhet och suveränitet för alla, liksom för fred samt regional och internationell stabilitet och säkerhet.

Kuba framhöll nödvändigheten av att använda fredliga medel och diplomati som är seriös, konstruktiv och realistisk.

USA:s strävan efter att fortsätta den succesiva utvidgningen av NATO mot Rysslands gränser har medfört en situation med oförutsägbara konsekvenser som hade kunnat undvikas.

Rodriguez beklagade förlusten av oskyldiga civila liv i Ukraina och påminde om att det kubanska folket har en kärleksfull relation med detta land. [En referens till den omfattande hjälp som Kuba kostnadsfritt gav tiotusentals strålskadade barn från Tjernobyl, gratis och under flera årtionden. Det har skapat många band mellan folk i de båda länderna.]

”Det var ett misstag att under flera årtionden ignorera de berättigade kraven på säkerhetsgarantier från Ryssland och utgå från att detta land skulle förhålla sig försvarslöst inför ett direkt hot mot sin nationella säkerhet. Ryssland har rätt att försvara sig. Det går inte att uppnå fred genom att omringa stater”, framhöll Rodriguez.

Kuba uttryckte sitt fördömande av det hyckleri och den dubbelmoral som USA och dess allierade utövar när de själva vid många tillfällen använt våld mot självständiga länder för att framtvinga regimförändringar.

Dessutom påminde Rodriguez om att Washington och dess partners blandar sig i andra nationers inre affärer när dessa inte viker sig för USA:s krav på att bestämma utan istället försvarar sin territoriella integritet och oberoende.

Cubainformacion 220301

Canciller cubano insta a proteger la población y la infraestructura civil en Ucrania

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72