Kuba: USA:s kontroll av Internet måste få ett slut

Kubas utrikesminister: tillgången till information via Internet måste förändras

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez menar att inrättandet av en ny världsordning för information och kommunikation inte kan vänta.

På sitt Twitterkonto sade utrikesministern att ”en verklig förvaltning av Internet kommer inte att vara möjlig så länge sex tekniska plattformar i USA kontrollerar 80 procent av all data som genereras på Internet och påverkar politiska scenarier och miljontals människors vilja”.

Rodríguez har också upprepade gånger kritiserat effekterna av blockaden av plattformar och teknik, som stänger ute kubaner från tjänster som de flesta internetanvändare [i andra länder] kan utnyttja.

”Detta är det största hindret för en bred tillgång till informations- och kommunikationsteknik”, sade han nyligen i en tweet.

Det är allmänt erkänt att bland de så kallade IT-jättarna finns Microsoft, Amazon, Alphabet och Facebook (numera Meta), som för länge sedan erövrade en dominerande plats inte bara i den nya teknikens värld utan även i finansvärlden.

På olika listor över dessa konglomerat som dominerar den globala informations- och kommunikationsverksamheten finns också bland andra Google, Apple, Alphabet Inc, Samsung Group, Tencent Holdings och Cisco Systems.

CubaSí 230510 /cv

Insta Canciller de Cuba a cambios en acceso a información de internet