Kuba värd för klimatmöte för G77+Kina

Kuba värd för klimatmöte för G77+Kina

I tisdags hölls det första ministermötet om miljön för länderna som är med i G77 + Kina, under ordförandeskap av Kubas vice-premiärminister Inés Maria Chapman på Hotel Nacional i Havanna. [G77+Kina har de flesta utvecklingsländer som medlemmar och representerar en majoritet av världens befolkning].

Detta är det fjärde mötet på hög nivå sedan Kuba tog över det roterande ordförandeskapet i denna organisation.

Vid öppnandet av mötet framhöll den kubanska ministern för Vetenskap och Miljö, Pérez Montoya, nödvändigheten av integration för att kunna leva gemensamt på en mer hälsosam planet för nuvarande och kommande generationer. Hon sa att miljöutmaningarna bör bemötas nationellt, något som kräver en solid politisk vilja, ökat utnyttjande av vetenskap, teknologi och innovation.

Hon påminde om att Kuba skrivit in i sin Grundlag från 2019 rätten till att åtnjuta en frisk och balanserad miljö. Fram till 2030 finns ytterligare ambitiösa mål som gäller ökad skogsareal, förbättring av jordarna för odling och energi från förnybara källor, samt transporter med låga utsläpp bland annat.

Péres Montoya framhöll också erfarenheterna av de fem år som gått sedan Kuba börjat genomföra planer för att möte klimathotet, ”Tarea Vida” (Uppgift Liv) och den nyligen skapade stiftelsen Iris Unidos por el Clima, (Förenade för klimatet) som ska anpassa och minimera effekterna av den globala uppvärmningen. Det trots de svårigheter som USA:s blockad innebär.

Huvudsyftet med mötet är att främja dialog och samarbete, samt stärka enhet, solidaritet och genomförande av miljöprojekt i Syd.

På mötet framhölls också att det nyligen hållna toppmötet i Paris för en Ny Finansiell Världspakt visar det ringa intresset från de rika industriländerna att vidta betydelsefulla åtgärder som skulle tillåta avancemang för en bättre och mer rättvis värld. Därför är det nödvändigt att ena krafterna i utvecklingsländerna.

Cubadebate 230704 (kraftigt nedkortat) (ZT)

Realizan primera reunión del grupo ministerial de medio ambiente del G77 + China

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72