Kubansk konstnär ställer ut i Vatikanen – igen

Kchos utställning i Vatikanen invigs. Foto: Prensa Latina

Kubansk konstnär ställer ut i Vatikanen – igen

Utställningen En ny värld, av den kubanske målaren och gravören Alexis Leyva (Kcho), som öppnades för allmänheten idag i Vatikanens Palazzo della Cancelleria, speglar konstnärens drömmar om att bidra till en bättre framtid.

”Det viktigaste för en skapare är att hela tiden bli mer medveten om vår roll och att underordna individualiteten till något större”, sade Kcho till Prensa Latina och betonade att den nya utställningen är ett svar på påven Franciskus uppmaning den 23 juni i år att ställa konsten i mänsklighetens tjänst.

Utställningen, som pågår till den 26 november, sponsras av Kubas ambassad och Vatikanen, med deltagande av kurator Eriberto Bettini.

Vid invigningen framhöll Kubas ambassadör René Mujica att denna utställning av Kcho är ett uttryck för kubanernas harmoni med påven Franciskus idéer, hans öskan att finna en lösning på de utmaningar som alla länder, alla kulturer, alla religioner, alla människor, står inför i dessa tider.

”För att lösa dessa utmaningar behöver vi broderskap, solidaritet och kommunikation”, sade ambassadören, och Kchos konstnärliga bidrag, utöver hans sociala och humanitära arbete, är ett viktigt uttryck för dessa värderingar.

Konstnären Alexis Leyva (Kcho). Foto: Prensa Latina

Kcho berättade för Prensa Latina att ”för 30 år sedan var jag mycket glad när jag gjorde en målning, men numera är jag ännu gladare över att bygga en skola, lägga tak på ett hus”, och tillade att ”det fyller mig, det ger mig en lycka som jag aldrig hade upplevt tidigare”.

Han förklarade hur viktigt detta sociala arbete är för honom och satte symboliskt på sig en gul bygghjälm, som han för första gången har tagit med sig utanför sitt lands gränser och som under de senaste 18 åren har följt honom i hans arbete med att reparera hus och skolor, tillsammans med sitt folk.

Kurator Eriberto Bettini berättade för Prensa Latina att detta är Kchos tredje utställning i Vatikanen och att det gått nästan 10 år sedan den första, 2014, ”då vi började främja kubansk konst i Italien och här i Vatikanen, något mycket viktigt och positivt”.

Den kände konstkritikern Luciano Caprile framhöll i sina uttalanden värdet av denna utställning av Kcho ”som symboliserar hopp, något mycket viktigt just nu eftersom den svarar mot påvens uppmaning till konstnärer att bidra med sina verk i ett scenario av krig”.

”Denna utställning är ett bidrag till fred, till sökandet efter ett bättre liv, efter en ny värld, för att finna hopp är något mycket viktigt för alla”, sade Caprile.

Cubadebate 231112 / cv (något nedkortat)

Inauguran muestra expositiva de Kcho en el Vaticano