Kubansk underrättelsechef ser kubanska revolutionen i fara

Kubas förre säkerhetschef Fabian Escalante. Foto: Prensa Latina

Redan i september gick Fabian Escalante, den ryktbare tidigare chefen för Kubas säkerhetstjänst, ut och varnade för försöken att störta Kubas regering. Den kubanska säkerhetstjänsten har varit mycket effektiv och hindrat hundratals mordförsök på landets ledare och ett stort antal planerade terroristangrepp. Säkerhetstjänsten har också effektivt infiltrerat olika terroristgrupper och därmed kunnat skydda Kuba. Häromdagen framträdde en sådan infiltrerad säkerhetsagent och avslöjade banden mellan initiativtagarna till demonstrationer nästa månad och terrorister i Miami. 

Tidigare kubansk underrättelsechef ser kubanska revolutionen i fara och kräver handling

Fabian Escalante, en av grundarna av Kubas statliga säkerhetstjänst, var chef för Kubas utrikesdepartement 1976-1996 och viceminister i inrikesministeriet. Efter 1993 ledde han Centro de Estudios de Seguridad de Cuba – Kubas Centrum för Säkerhetsstudier. Kort sagt, hans syn på hot från nordamerikanska myndigheter och om att skydda Kubas revolution väger tungt

Escalante skriver den 23 september på Kubas Pupila Insomnes webbplats att ”den interna kontrarevolutionen omorganiserar sina styrkor och är på offensiven”. De ”kräver en ”nationell strejk” … för att säkra ”frigivningen av politiska fångar”. Han skriver att kontrarevolutionärer kommer att söka tillstånd från Havannas kommunala myndigheter ”för en fredlig marsch mot ”våld” i november”.

Han anser att tidpunkten är avgörande, eftersom Kuba i november kommer att öppna sina gränser för internationella turister. De har varit stängda sedan covid-19-pandemin började. Det handlar om att återuppliva Kubas ekonomi.

Escalante citerar en tidstypisk rapport från Miami där det sägs att ”demonstranter kommer att kräva rättigheter för alla kubaner, befrielse av politiska fångar och demokratiska och fredliga lösningar på olikheter”. Berättelsen skildrar ö-omfattande marscher som utmanande Kubas regering att hedra en konstitutionell rätt till ”offentliga protester”.

Han konstaterar också att ”lögner och halvsanningar, som svärmar runt via sociala medier, nedvärderar regeringsledare, särskilt Kubas president Miguel Diaz-Canel. Anklagelserna gäller ’att inte förbättra levnadsvillkoren i eftersatta, sårbara stadsområden’”.

Escalante noterar också att i Miami förbereder ”en sektor av det kubanska samhället, manipulerad av fundamentalistiska kongressledamöter som Marco Rubio, María Elvira Salazar och deras akolyter, sina vapen, samordnar och betalar lokala hantlangare.” Dessa är ”i nära kontakt med motparter på ön och kommer att bidra till att skapa en miljö av social destabilisering.”

Att lägga substans till ett dystert scenario är verkligheten med långsiktig tvåpartifinansiering från USA av kontrarevolutionär verksamhet på Kuba. Journalisten Tracey Eaton rapporterar att ”U.S. Agency for International Development USAID erbjuder för närvarande upp till 2 miljoner dollar för nya ’demokratifrämjande program på Kuba'”. USAID: s mål är att främja effektiviteten hos oberoende grupper i det civila samhället … ”[och att] utveckla bredare koalitioner för att öka det civila samhällets genomslagskraft.”

I juli godkände USA-kongressens ”house appropriations committee” ett lagförslag som skulle ge utrikesdepartementet tillstånd att spendera 20 miljoner dollar på ”demokratifrämjande projekt” på Kuba under räkenskapsåret 2022 …[som började i oktober 2021]. Nästan hälften av pengarna – 9,98 miljoner dollar – skulle gå till det civila samhället. 4,78 miljoner dollar skulle spenderas på ”oberoende medier och fritt informationsflöde” och 5,24 miljoner dollar skulle användas för att främja ”mänskliga rättigheter.”

Washington arbetar alltid intensivt för regimskifte. Miamis kongressledamot Mario Diaz-Balart gjorde nyligen ett uttalande där han berömde ”de många aktivister som har lidit eller omkom för att de helt enkelt vågade tala mot regimen”. Han hade just lagt fram en resolution som sökte internationellt stöd för kontrarevolution på Kuba.

Fabian Escalante är orolig. Han förklarar att under omständigheter som dessa – pandemi, upptrappning av blockaden etc. – får vi inte underskatta fienden och om vi vill komma över dödläget ”måste vi acceptera utmaningen, med MER REVOLUTION, som Fidel lärde oss.”

Escalante efterlyser ”lokala politiska och patriotiska mobiliseringar”. Och, ”vi kommer att göra det vi vet att vi kan göra, vilket är att mobilisera folket.” Vi kommer att ”stärka grunderna för våra organisationer med ’nya idéer och med begrepp som överstiger trötta recept för ’förändring i stil och arbetsmetoder.'”

Han uppmanar ”kommunister som ockuperar överbyggnaden att komma ner … till basorganisationer och andra områdesbaserade centra och därifrån gå vidare till ledarna av de revolutionära styrkorna.” De måste ”föra en dialog och höra om konflikter och lokala nödvändigheter och sedan genomföra en motoffensiv”.

Han tror att ”mänsklighetens fiende, USA:s regering… förbereder sig för att utdela det sista slaget mot revolutionen.” Han tror att Bidenadministrationen, som tror att Kuba försvagats, vill ha ett ”tröstpris”, med tanke på de senaste amerikanska nederlagen. Men: ”Gatan tillhör revolutionärerna, som Díaz Canel har sagt oss.”

Demonstration i Havanna i somras till stöd för Kubas regering

Former Cuban Intelligence Chief Sees Cuban Revolution in Danger, Calls for Action

People´s World, W.T.Whitney JR. 210925

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN!

EN MILJON KANYLER TILL KUBA! SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN –

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET PÅ 1 MILJON FÖRE NYÅR!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0