Kubanska journalistförbundet uttalar sig om Palestina

Foto: Cubadebate

Kubanska journalistförbundet uttalar sig om Palestina

Vid öppnandet av det kubanska journalistförbundets (UPEC) elfte kongress, efter en tyst minut för de tusentals palestinska offren, varnade UPEC än en gång för risken för folkmord på ett folk som i mer än 70 år utsatts för ett extremt förtryck.

Redan från första ögonblicket stod det klart, efter de sionistiska tjänstemännens krigiska och diskriminerande uttalandena mot hela det palestinska folket, att Hamasrörelsens attack mot Israel, vars civila offer vi sörjer med lika stor smärta, skulle manipuleras av den israeliska högerflygeln.

Deras lömska syfte var att moraliskt avväpna de historiska försvararna av den palestinska saken, att framställa denna grupp som verkliga odjur, för att motivera uppfyllandet av deras önskningar att för alltid beröva det palestinska folket dess rätt att bilda sin egen stat, i harmoni med sina grannar.

I Palestina mördas barn, kvinnor, gamla människor. Och ”sanningen” ”dödas” också, när 38 journalister och mediearbetare redan har dödats under de israeliska bombardemangen.

Från Kuba, offer för militära angrepp och för grova lögner, med vilka de har försökt rättfärdiga den längsta och mest förödande ekonomiska, finansiella och kommersiella aggressionen, deklarerar UPEC sitt åtagande att kämpa för att sanningen skall bli känd och inte låta den dö; som en hyllning av ärlighet och rättvisa till de mer än 10 000 oskyldiga människor vars liv redan har släckts av detta kriminella israeliska angrepp. Endast på detta sätt kan vi väcka världens samvete till att fördöma folkmordet mot den palestinska befolkningen i Gaza och andra städer.

Pressen – journalister, kameramän, fotojournalister och tekniker – i mediernas tjänst blir alltmer inblandade i de väpnade konflikter som sprider sig runt om i världen. I det som för närvarande händer på det palestinska territoriet Gazaremsan är hundratals inblandade och inte så få har dött till följd av de israeliska massakererna.

Att döda sanningen verkar vara en del av den sionistiska operationen med råd från Förenta staterna, och med tystnad och medskyldigt stöd från andra som påstår sig försvara de mänskliga varelsernas heligaste rättigheter. Gazas journalister är krigets ögon och Israel riktar medvetet in sig på dem.

Enligt det palestinska journalistförbundet har 50 medier i Gaza förstörts. ”Den israeliska ockupationen försöker mörda journalister för att avskräcka oss från att rapportera om de brott som de begår mot det palestinska folket”, sade man.

Familjemedlemmar till journalister har blivit ”måltavlor” för israeliskt splitter, som i fallet med Al Jazeera-kollegan Wael Dahdouh. Hans fru, två av hans barn och hans unga sonson dödades. Eller fallet med Mohammad Abu Hatab från Palestine TV och 11 medlemmar av hans familj, inklusive hans fru, bror och son, som dödades i den israeliska bombningen av deras hem i Khan Younis, en stad i södra Gazaremsan.

Världen har rätt att få veta sanningen om det folkmord som äger rum, och vi journalister är ansvariga för att sprida och försvara sanningen, så att den inte tystas av anfallen från den sionistiska regimen och dess medbrottslingar.

Vi talar ut för att inga fler oskyldiga palestinier ska dö, så att den straffrihet med vilken Israel driver sin krigsmaskin som en vild best för att ödelägga Gaza City upphör, och så att sanning och rättvisa råder inför världen och inga fler offer ska falla för en sådan fruktansvärd attack.

Som fredsälskande, rättviseälskande människor gör vi smärtan hos alla offer för denna konflikt till vår egen. Till alla lidande familjer vill vi framföra vår djupaste sympati och solidaritet.

Till våra kolleger runt om i världen uppmanar vi er att göra vad som är inom räckhåll för vårt yrke och våra mänskliga känslor för att stoppa massakern. Inför en sådan oproportionerlig och fruktansvärd handling är likgiltighet, manipulation, partiskhet eller tystnad också en del av brottet.

Cubadebate 231110 (ZT)

Declaración de la UPEC: Genocidio en Palestina, la indiferencia y la manipulación son crímenes

HÄV BLOCKADEN MOT GAZA OCH KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72