Kubanska läkare på plats där Boliva behöver dem som bäst

Arton döda, tusentals familjer drabbade, dussintals skadade och många bostäder förstörda är några av resultaten av det oväder som har drabbat flera kommuner i bolivia sedan en vecka tillbaka.

Försvarsminister Javier Zavaleta medgav att dessa siffror kan öka under de kommande dagarna på grund av nederbörd och jordskred orsakat av regnet, trots offentliga aktörers ansträngningar att motverka detta naturfenomen. Nästan 1 500 hektar i landets östra delar har påverkats.

Dessutom står nu många utan elektricitet, och skolor har fått stänga tills vidare, informerar Bolivias nyhetsbyrå ABI.

För att stödja landet med hälsovård har mobila medicinska brigader transporterats till berörda kommuner. Enligt uttalanden från Carlos Reyes, hälsovårdschef i Beni, i kommunen San Borja, i Balliviánprovinsen, ges omvårdnad i de härbärgen som inrättats vid Tsimane-folkets högkvarter. Han sa också att cirka 450 personer tas emot dagligen.

Den kubanska medicinska brigaden stationerad i Rurrenabaque, en av de drabbade kommunerna, informerade på Facebook om det arbete de utför. Vi har funnits tillgängliga. ”Trots flodernas vattennivå och översvämmade vägar har vi följt med folket och garanterat den medicinska assistans som behövs vid dessa olyckliga naturkatastrofer, som vid massolyckor och epidemier.”

De kubanska läkarna bekräftade också att de skulle fortsätta inte bara att tillhandahålla sina tjänster utan också stödja återhämtningen, ett åtagande som förstärktes efter solidaritetsmeddelandet från president Miguel Díaz-Canel på Twitter.

Granma 190208
övers: CV

Médicos cubanos donde Bolivia más los necesita