Kubanska läkare till franska besittningar. Parlamentsledamot kräver slut på blockaden.

"Tack Kuba, leve Kuba", upprepade den kanadensiske turisten Michael Glofhestea gång på gång. Han har friskförklarats från sin covid-19 smitta och får lämna sjukhuset i Holguin den 6 april 2020. Foto: Juan Pablo Carreras/ACN

Fransk parlamentsledamot uppskattar Kubas solidaritet och kräver att blockaden upphör

Den franska parlamentsledamoten Francois-Michel Lambert, för det gröna partiet, uttryckte idag sin tacksamhet över Kubas solidaritet och uttryckte att världen behöver mer av samarbete för att motverka Corona pandemin. Han krävde samtidigt att USA:s blockad av Kuba upphör.

I en intervju med Prensa Latina förklarar Lambert att världen idag kämpar mot en pandemi som stegrar efterfrågan på både läkare och läkemedel och det gör att det inte finns många länder som har kapacitet att bidra utanför sina gränser. Dock är Kuba ett av dessa trots att de begränsas av USA och dess fientliga manövrar genom en blockad som skärpts ytterligare av den nuvarande administrationen.

Lambert är ledamot för Bouches-du-Rhône distriktet och ordförande för nationalförsamlingens fransk-kubanska vänskapsgrupp. Han lyfter att Kuba har en ovärderlig erfarenhet i dagens situation som man samlat på sig genom årtionden av arbete i länder drabbade av kris.

Kuba har också det verksamma antivirus läkemedlet Interferon Alfa 2b som använts med framgång i Kina på patienter med Covid-19, tillägger han.

För samarbetet i kampen mot Corona behövs normala ekonomiska relationer och rörlighet. Men Kuba förnekas dessa möjligheter i och med USA:s blockad. Lambert menar att Kuba vill hjälpa, vilket de redan gör i tiotals länder men att de begränsas av Washingtons hinder på handel, finanser och ekonomi. Något han menar är obegripligt att det fortgår.

Jag tror att Frankrike och EU borde vara mer energiska i sina krav mot USA och Donald Trump för att få dem att avsluta blockaden säger Lambert och understryker att svaret på Corona epidemin inte kommer från vapnen utan från läkarna. Sådana som Kuba skickar ut i hela världen. Inklusive några europeiska länder som Andorra, Italien och numera även franskt territorium.

Frankrikes regering har bett att kubanska läkare ska skickas till Frankrikes besittningar i Karibien.

Det är en välkommen förstärkning för läkarna på dessa platser i kampen mot coronaviruset. För Kuba är krisen ett tillfälle att visa upp sitt internationalistiska hälsovårdsbistånd.

Det handlar om kubansk personal till Martinique, Guadalupe, Guyana och Saint Pierre och Miquelón, enligt RFI.

Senatorn från Martinique, Catherine Conconne, är förtjust att franska regeringen gått med på detta. ”Det handlar huvudsakligen om att förstärka våra universitetssjukhus. Vi saknar vissa medicinska specialiteter och har svårt att dra till oss läkare från Europa. Nu kan vi dra nytta av resurserna hos våra vänner kubanerna som vi har vid vår sida. För mig är detta en stor framgång och glädje. Det är jättebra att detta sker mitt under krisen med coronaviruset.”

Kuba har dubbel så hög läkartäthet som Frankrike och de kan åka till platser där andra läkare fattas. De åker dit ingen vill utöva hälsovård, det är parollen för dessa kubanska medicinska hjälpinsatser. För närvarande har ön skickat sina läkarbrigader till 38 länder för at bekämpa det nya coronaviruset. I Europa har såväl Italien som Andorra accepterat hjälp från Kuba.

På senare tid underminerade av kritik om slaveri i sitt medicinska utbyte och hemkallandet av landets läkare från högerstyrda länder i Latinamerika kan Kuba i den nuvarande krisen visa upp sin solidaritet och skicka sina läkare som det gjorde 2014, då i kampen mot Èbola i Afrika.

Prensa Latina 200403 , RFI.fr 200331

Francia acepta el envío de médicos cubanos a sus departamentos de ultramar

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0