Kubanskt ”ekologiskt trä” går på export

Bro av återvunnen plast. Ett exempel på vad det kubanska företaget tillverkar. Foto: Prensa Latina

Kubanskt ”ekologiskt trä” ut i världen

Första leveransen av ”eko-trä”, eller ”plast-trä” utgör ett genombrott för den icke-statliga sektorn i provinsen Sancti Spiritus för produktion och export av denna produkt.

I Kuba används materialet till strandpromenader, pergolor, trösklar, stängsel, ”fanér”, pallar, stolpar och broar. Man kan se det på många ställen, inte minst turistorter som Varadero.

Med detta första steg har den icke-statliga sektorn debuterat i utrikeshandel när den första sändningen gick iväg med en last av material tillverkat av plaståtervunnet material.

Ansvarig för projektet är ingenjören Pavel Sanchez, chef för projektet Ecomadera Cubana, Kubanskt ekoträ. Det var i december 2020 som de första 24 ton plast-trä exporterades till Dominikanska Republiken, till ett värde av 13 000 dollar.

”I och med undertecknandet av vårt första utlandskontrakt genom handelsföretaget BK Import-Export, har Kuba lagt en produkt med högt förädlingsvärde till sin exportfolio, byggd på teknologisk innovation”, säger Sanchez. ”Vi har nära förbindelser med utbildningscentra och institutioner som är engagerade i miljövård, sådana som Nationella företaget för skydd av flora och fauna”, fortsatte Sanchez.

Prensa Latina

Ecomadera Cubana se abre al mundo

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72