Kubas ransoneringskort under pandemin

Ransoneringsbok
Ransoneringshäftet som kubaner använder dagligen för att få nödvändighetsartiklar till ett mycket starkt subventionerat pris. Foto: nanouah

Kubas ransoneringskort får ökad betydelse under pandemin

Det fanns planer i Kuba på att fasa ut systemet med ransoneringsbok för att leverera livsmedel till allmänheten. Men istället har systemet gjort comeback med ökad popularitet sedan coronaviruset drabbat landet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ransoneringshäftena garanterar alla kubanska medborgare en viss mängd basvaror. Det innefattar till exempel ris, bönor, socker och kaffe med mera. Varorna kan också köpas på den fria marknaden, men då till ett betydligt högre pris.

Systemet har funnits sedan revolutionens seger 1959 men var nyligen på väg att elimineras för att ersättas med mer riktade subventioner. Men Sovjets fall och USA:s blockad, som ännu fortsätter, har pressat den kubanska ekonomin och tidvis orsakat livsmedelsbrist.

Medan vissa hävdar att de ransonerade varorna är otillräckliga har Kubas regering vidtagit åtgärder för att öka antalet varor som är tillgängliga via häftet. Man har lagt till tvättmedel och ökat mängden kyckling så att det är mer än någonsin tidigare.

En annan åtgärd, för att försöka hindra folk från att köa vid butikerna, är att man börjat med försäljning online. Det har inte varit helt enkelt för många kubaner som inte har tillräcklig tillgång till internet och har brist på resurser. Ransoneringshäftena garanterar dessa individer tillgång till mat och andra nödvändighetsvaror i en tid när tillgången är begränsad.

Cuba Central Team 200424

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0