”Låt solidariteten leda er”, hälsning från Svensk-Kubanska

Smilla, Joel och William på distriktskonferensen

”Låt solidariteten leda er”

”Detta är ett fullständigt alexanderhugg mot de lögner som kastas mot Kuba om landets påstådda bristande demokrati.”

Hälsning från Svensk-Kubanska på Ung Vänsters distriktskonferens:

Från Svensk-Kubanska Föreningens sida vill vi tacka för inbjudan till att lämna en hälsning till Ung Vänsters Skånes distriktsårskonferens, det är en betydelsefull gest i den internationella solidaritetens anda.

Solidaritetsarbetet och den internationalism som ligger centralt i socialismens grundtanke är livsnödvändig för alla progressiva rörelser, särskilt i tider som denna när kriget åter igen rasar i Europa, och alla signaler pekar åt fortsatt eskalering på alla fronter, från Ukraina till Sydkinesiska Havet. Era föregångare i detta förbund reste 1913 parollen ”Inte en man, inte ett öre till militarismen”. Väl valda ord, som tål att tänkas på.

För Kuba så är läget svårt. Turismen har inte återhämtat sig efter det totalstopp som pandemin innebar, vilket i sig inte är konstigt. När plånboken äts upp av skenande matpriser och elräkningar så är det inte många som tänker på semester. Detta tillsammans med en allt grymmare blockad innebär en allvarlig ekonomisk kris för landet, och bristerna visar sig bland annat på läkarkliniker och sjukhus där det framför allt råder brist på de dagliga förbrukningsartiklarna – skyddsutrustning, kompresser och smärtstillande läkemedel.

Blockaden har sedan Trumpadministrationen stramats åt, och vi ser nu hur den slår ner hårt på företag och banker i Europa som haft utbyte med Kuba. Medicinleveranser avbryts plötsligt när företag hotas med straffavgifter, pengaöverföringar stoppas och rättsmål efter rättsmål produceras fram på löpande band av domare i Florida mot företag som haft något utbyte med Kuba de senaste 60 åren, oavsett om de hör hemma i USA eller i resten av världen. Till exempel så dömdes fyra rederier att betala ett skadestånd om 400 miljoner dollar till arvingarna till de som ägde turisthamnen i Havana 1959. Signalen är tydlig, Kuba ska isoleras och svältas till underkastelse, medan resten av världen ska rätta in sig i ledet. Det lidande som sanktionspolitiken orsakar är inte en bieffekt utan själva poängen, ett varningens finger åt de som försöker gå sin egen väg.

Därför reser vi i Svensk-Kubanska föreningen kravet att blockaden måste upphöra, och vi kräver att Sverige tydligt tar ställning och skyddar svenska medborgare och företag mot USA:s hot och angrepp.

Men kubanernas svar mot krisen bör vara en inspiration för oss alla. Fram till 31:e mars kommer 70.000 massmöten anordnas på arbetsplatser runt om i landet, där man tillsammans ska diskutera det ekonomiska läget och förslaget till årets budget. Arbetarna, de som skapar ekonomin, kommer också vara delaktiga i att planera den. På samma vis gick det till när man förra året arbetade fram den nya familjelagen, och på samma vis gick det till 2019 när man gemensamt arbetade fram den nya grundlagen. Detta är ett fullständigt alexanderhugg mot de lögner som kastas mot Kuba om landets påstådda bristande demokrati. Det som är sant är att det på Kuba är förbjudet att suga ut sina medmänniskor och profitera på andras arbete.

Ni som ungdomsförbund kan i solidaritetens och ert eget namn ställa motfrågan – var fan är våra 70.000 möten i det här landet där vi får göra våra röster hörda? När kommer mötet där vi får ställa hyreshajarna till svars för 10-procentiga hyreshöjningar? När kommer mötet där elbolagen får sätta sig och försöka förklara varför vi ska gå med på deras rekordvinster samtidigt som det kostar vanligt folk 6 000 spänn att driva en luftvärmepump i december på 60 kvadrats boyta? Och jag vill personligen veta tid och plats för mötet där vi allihopa kan ta ställning till om vi ska utvisa Tobias Billström till Turkiet istället för kurder.

Det har sagts att det kan gå årtionden när ingenting händer, och sedan plötsligt veckor när årtionden sker. Just nu sker allting i rasande fart, och det är av yttersta vikt för ett kämpande ungdomsförbund att kunna orientera sig i en värld som är i förändring. Låt solidariteten leda er, och kom ihåg att den globala arbetarklassen, de som tillverkar våra kläder, vår elektronik och vårt kaffe, de står bara längre ner i samma grop. Vi har en och samma fiende, och deras segrar är också framgångar för er.

Med detta så vill jag tacka er för er fortsatta solidaritet med det kubanska folket, och för de som vill bli direkt involverade i solidaritetsarbetet så bjuder vi tacksamt in er till att bli medlemmar i Svensk-Kubanska Föreningen. Fortsätt kämpa för fred, människovärde och den internationella solidariteten. Från Svensk-Kubanska Föreningen önskar vi er en fortsatt lyckad distriktsårskonferens.

Hälsning från Svensk-Kubanska Föreningen genom Joel Assarsson på Ung Vänsters distriktskonferens i Malmö 230204

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72