Latinamerika i samarbete mot Covid

Foto: Prensa Latina

Latinamerika i samarbete mot Covid

Latinamerikanska politiska ledare har tillkännagivit grundandet av en regional hälsovårdsorganisation för att bekämpa Covid-19. De fördömer också Washingtons trakasserier och de rika ländernas hamstring av vaccin.

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard sa vid Celacs toppmöte i Mexiko att ”vår region har fler Covid-19 relaterade dödsfall än någon annan region i världen. Det har varit extremt svårt att få tag på vaccin. Det är orättvist och kränkande att så många länder inte har tillgång till vaccin.”

Rapporter från byrån för undersökande journalistik anklagade i februari den farmaceutiska giganten Pfizer för att utöva utpressningar i förhandlingar om vaccin till Latinamerika. Pfizer uppmanade Argentina och Brasilien att garantera betalning av vaccinen med ländernas tillgångar, inklusive militärbaser och federala bankreserver för att försäkra Pfizers profiter.

Celac fördömde också USA:s blockad av Kuba och förband sig att stärka sitt eget handlande som en motvikt mot det USA-dominerade OAS, som kritiserades hårt under Celackonferensen.

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador sa att OAS var ett verktyg för USA och inte skulle pressa på för sanktioner mot länder i Amerika med hänvisning till mänskliga rättigheter och demokrati. ”Sådana kontroverser…bör diskuteras i neutrala fora och i FN:s olika specialorgan”, ansåg han.

Uruguays USA-allierade president Luis Lacalle försvarade OAS och attackerade Kuba, Venezuela och Nicaragua för vad han kallade ”odemokratiska praktiker”, men duckade och vek undan när han utmanades av Venezuelas Nicolas Maduro att debattera demokrati.

Morning Star sept. 2021

Latinamerica summit calls to cooperation against Covid

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0