Lulas svåra uppgift i Brasilien

Gapet mellan fattiga och rika är enormt i Brasilien. Foto: Oxfam

Lulas utmaningar i Brasilien

Lula, alltid en utmärkt förhandlare, lyckades vinna presidentvalet mot den samlade statsmaktsapparaten som släpptes loss av Bolsonaro. Denne delade ut mångmiljardbelopp för att vinna röster; spred en lavin av fake-news, uttalade direkta och öppna hot mot motståndare och hans fanatiska anhängare lade hinder i vägen för fattiga att rösta. Till det kommer otaliga tillfällen av politiskt våld.

1:a januari 2023 tar Lula över en förödd nation som, liksom USA, är totalt polariserat. Det var helt annorlunda 2003 – 2010 när han var president förra gången. Då tillträdde han för övrigt bara någon månad innan USA:s angrepp på Irak.

Då lyckades Lula få till ekonomisk blomstring, en massiv minskning av fattigdomen och lyckades genomföra en hel rad av sociala åtgärder. På åtta år skapade han fler än 15 miljoner nya arbetstillfällen.

Lulas Sisifosuppgift börjar nu. Minst 33 miljoner brasilianare lider av hunger. Ytterligare 115 miljoner upplever ”livsmedelsosäkerhet”. Inte mindre än 79 procent av landets familjer sitter fast med höga personliga lån.

Insatta människor i hela det globala Syd är mycket medvetna om att det var USA som styrde hela den komplicerade operationen att störta Brasiliens president Dilma Rousseff och utestänga Lula från politiken. Därmed öppnades vägen för Bolsonaro. 

Nu riktas ögonen mot Brasiliens militär och dess utländska dirigenter [läs USA] och vad dessa tänker göra. De har inlett ett långsiktigt projekt och kontrollerar det mesta i maktstrukturen. Och de tänker inte ge upp. Därför verkar oddsen var starkt emot den åldrande nye Odysseus från nordöstra Brasilien som strävar efter sitt Ithaca om ett rättvist och självständigt land.

Asia Times 221031 (nedkortat)

Comeback kid Lula in the eye of a volcano

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)