Medan Kuba kämpade med oljeexplosionen satt USA och tittade på

Foto: Lopez Hevia

Kuba kämpar med oljeexplosionen – USA sitter och tittar på

Vid det här laget har vi kunnat se bilder på den oljeexplosion och efterföljande jättebrand som utbröt 5 augusti i kubanska Matanzas. Branden har nu släckts. När blixten slog ner i en oljecistern i Kubas största oljeförråd, exploderade det och spreds snabbt till intilliggande cisterner. Fyra av de åtta cisternerna har brunnit ner. Dussintals människor vårdas på sjukhus, fler än 120 har rapporterats skadade. Fortfarande saknas 16 brandmän och en är död.

Denna katastrof – den största branden i Kubas historia – kommer vid en tid när Kuba går igenom en energikris på grund av rusande globala bränslekostnader, liksom på grund av överutnyttjade och föråldrad infrastruktur. Jättebranden kommer att ytterligare spä på de strömavbrott som kubanerna lider av som resultat av energikrisen som sker mitt under en av de varmaste somrar som någonsin uppmätts. Dessutom har USA sedan 2019 riktat in sig på att hindra Kubas oljeimport genom att sanktionera leverantörer. USA har till och med på sjörövarmanér stoppat fartyg på internationellt vatten. 

Kubas regering bad omedelbart om internationell hjälp, särskilt från de grannländer som har erfarenhet från oljerelaterade bränder. Mexiko och Venezuela svarade omgående och med stor givmildhet. Mexiko skickade 45 000 liter eldsläckningsskum i 16 flygtransporter, liksom brandmän och utrustning. Venezuela skickade brandmän och tekniker liksom 20 ton brandsläckningsskum och andra kemikalier.

USA å sin sida erbjöd teknisk hjälp i form av en telefonkonsultation(!) Trots att landet har ovärderlig expertis och erfarenheter av stora oljebränder har USA inte skickat personal, utrustning, flygplan, material eller andra resurser till sin nära granne som skulle kunnat hjälpa till att minska riskerna för människoliv och miljön.

USA:s ambassad i Havanna erbjöd sina kondoleanser och slog på dag fyra av branden fast att det ”noga tittade på situationen” och erbjöd till och med katastrofhjälp. Ambassaden la upp en mailadress, CubaHumanitarian@state.gov för folk som ville hjälpa till. Ambassaden påstod att ”vårt team er en stor resurs för att underlätta export och donationer av humanitärt material till Kuba. Vi svarar på alla frågor.” Men folk som skrev till den uppgivna adressen fick ett automatsvar som uppmanade dem att titta på ett faktablad från förra året.

Jämför det med Kubas svar på orkanen Katrina 2005 när den kubanska regeringen erbjöd sig att skicka 1 586 läkare till New Orleans, var och en med 14 kg medicin. Ett erbjudande som avvisades av USA.

Medan USA:s regering påstår sig kunna hjälpa i nödsituationen så är sanningen den att USA:s sanktioner skapar stora hinder för att överhuvudtaget skicka bistånd till kubanerna. Det gäller såväl från USA som från andra länder. Organisationer i USA måste få exportlicens från Handelsdepartementet. Ett annat hinder är avsaknaden av flygtransporter mellan länderna och kommersiella flyg är förbjudna från att transportera humanitärt bistånd utan tillstånd. Att USA satt upp Kuba på listan över länder som stöder terrorism medför att banker i och utanför USA tvekar att överföra också humanitära donationer.

När Bidenadministrationen nyligen åter auktoriserat pengar för donationer i humanitär hjälp så finns ingen mekanism för att skicka pengarna. Det då USA vägrar att använda de kubanska enheter som historiskt sett hanterat försändelser. Dessutom så vägrar betaltjänster som GoFundMe, PayPal, Venmo och Zelle att hantera några som helst transaktioner till Kuba på grund av USA:s sanktioner.

Gensvar på brandkatastrofen borde i första hand komma från USA:s regering, inte enskilda. Trots de 243 nya sanktioner som infördes under Trump – och som vidmakthållits under Biden – så finns på pappret kvar en överenskommelse från Obamatiden om ömsesidig hjälp vid oljeutsläpp. Medan kongressen tar viktiga steg för att främja lagstiftning för att möta klimatförändringar och katastrofer så tittar Bidenadministrationen bara på en potentiell ekologisk katastrof bara 150 km från USA, utan att erbjuda någon meningsfull hjälp för att begränsa olyckan. Både för att skydda det kubanska folket, men också för att minska potentiell skada på havet i det smala sund som separerar de båda länderna.

Att hålla tillbaka hjälp vid denna kritiska tidpunkt visar kubaner, kuba-amerikaner och världen att Bidenadministrationen inte har något verkligt intresse av kubanernas välbefinnande, trots påståenden om motsatsen. Detta hade varit ett tillfälle att visa medkänsla, regionalt samarbete, ansvar för miljön och, framförallt, att vara en god granne. Det hade också varit ett tillfälle för Biden att äntligen förkasta Trumps förgiftande politik och återstarta en bred, bilateral och diplomatiskt engagemang som så framgångsrikt initierades under Obama. 

Resumen Latinoamericano 220810 (något nedkortad)

While Cuba Deals with the Matanzas Fire, the U.S. Watches and Waits

While Cuba Deals with the Matanzas Fire, the U.S. Watches and Waits

Stöd till Matanzas och Kuba

I solidaritet och vänskap med folket i Matanzas och Kuba har Svensk-Kubanska Föreningen öppnat sitt konto för solidaritetsinsamling för att stödja Kuba för hjälp till Matanzas i denna kritiska stund; Mediciner för Kuba, Pg 23 57 15-0. Swish 123 182 3772 Alla insamlade medel går oavkortat till Kuba!

Vi har kunnat skicka en första överföring på drygt 100 000 och hoppas att inom kort kunna skicka lika mycket igen.