Kalabrien får hjälp av 497 kubanska läkare

Kalabriens hälsovård får hjälp av 497 kubanska läkare

Roberto Occhiuto, regional president i Kalabrien i södra Italien, tillkännagav ett avtal med den kubanska regeringen om att skicka cirka 500 läkare till regionen under de kommande månaderna för att kompensera för bristen på personal på sjukhusen, där hälso- och sjukvårdssystemet befinner sig i en dramatisk situation sedan flera år.

I en video på sin Facebook-sida förklarade Occhiuto att detta avtal blev nödvändigt efter att regionen under de senaste månaderna i flera omgångar erbjudit tillsvidareanställning för läkare men tjänsterna har, enligt presidenten, ” förblivit vakanta”.

Enligt det avtal som undertecknades på onsdagen ska totalt 497 kubanska läkare med olika specialiteter komma till regionen. De tio första läkarna kommer att anlända i början av september och andra kommer att följa efterhand.

Kuba skickade redan i början av coronaviruspandemin dussintals läkare till Italien för att hjälpa de italienska sjukhusen att hantera den plötsliga ökningen av antalet smittade.

Bristen på läkare och sjukhuspersonal är ett problem som berör hela Italien, och i synnerhet Kalabrien, där hälso- och sjukvårdssystemet har befunnit sig i en dramatisk situation i flera år och sedan 2010 har staten ingripit på grund av de skulder som ackumulerats under årens lopp.

För att återhämta sig från den ekonomiska situationen har man skurit ner på utgifterna, stängt flera sjukhus och stoppat nyrekryteringen, vilket har inneburit att sjuksköterskor, läkare och sjukhuspersonal har försvunnit.

Ett av Occhiutos första initiativ efter att han valdes till president i oktober 2021 var att även ta på sig att personligen hantera detta hälsovårdsproblem.

”Varje dag får jag många meddelanden från kalabriska medborgare som med rätta klagar på att det inte finns tillräckligt med läkare på våra sjukhus. Det finns inte tillräckligt många läkare i Italien, det begränsade antalet som får gå på läkarutbildningen har inneburit att vårt land inte får de läkare som skulle behövas. Alla regioner gör sitt bästa för att rekrytera läkare, men lyckas inte. Problemet är mycket allvarligare i Kalabrien,” förklarade han.

Därför, förklarade han, ”inledde jag för några månader sedan förhandlingar med den kubanska regeringen, närmare bestämt med den kubanska regeringens statliga bolag, som redan har samarbetat genom att skicka läkare till Lombardiet och Piemonte i den akuta fasen av covid, och som har gjort ett utomordentligt bra arbete”.

CubaSí 220819
(Övers: CV)

Unos 500 médicos cubanos llegarán a Calabria (Italia) ante falta de personal

 

Stöd till Matanzas och Kuba

I solidaritet och vänskap med folket i Matanzas och Kuba har Svensk-Kubanska Föreningen öppnat sitt konto för solidaritetsinsamling för att stödja Kuba för hjälp till Matanzas i denna kritiska stund:

Mediciner för Kuba
Pg 23 57 15-0 eller Swish 123 182 3772

Alla insamlade medel går oavkortat till Kuba!
Vi har redan gjort en första överföring på drygt 100 000 kr och hoppas inom kort kunna skicka lika mycket igen.