Mediedrevet mot Kuba

Fullständigt fiasko för oppositionen

”Oppositionsdemonstrationen” som lovade att mobilisera stora massor i Kuba den 15 november blev ett totalt fiasko. Det blev inga protester. Inte heller någon ”militarisering” av landet. Vilket är den lögnaktiga förklaringen från medier och nyhetsbyråer som under mer än en månad med buller och bång gjort propaganda för demonstrationen.

”De hjärntvättar dig medan de tvättar sina pengar”. Fotograf okänd.

Och efter fiaskot fortsätter de att propagera för en protest som skulle fortsätta – som de påstod – fram till 27 november. Men dagen kom och vad hände? Jo, det blev stora demonstrationer med upp till 100 000 ungdomar i Havanna och andra städer. Men de var till stöd för revolutionen. Och den internationella pressen fortsatte med sitt: de skrev om protester som bara förekom i deras egna tidningar och på sociala nätverk. I Kuba var det lugnt.

Medan medierna talade om ”förtryck” på ön, utan att lyckas visa ett enda foto där polisen slår protesterande, fortsatte de att förtiga det som hände i Colombia. Där har sedan fredsavtalet ingicks 2016 1 270 sociala ledare mördats. Inte heller vill medierna prata om Chile där polisens våld mot demonstranter sedan 2019 resulterat i 56 döda och 460 med allvarliga ögonskador.

I Bogotá skjuter en polis en flyende person i ryggen på nära håll. Källa: www.financecolombia.com

I västvärlden utmärker sig den spanska pressen i hyckleri [den svenska kan inte ligga långt efter]. Dagstidningen ABC skrev att ”man kunde lukta sig till förtrycket i Kuba”. Var det kanske för att ”förtrycket” inte gick att se? Det man kunde se var det hårda förtrycket från den spanska polisen med pansarfordon som sattes in mot en metallarbetarstrejk i Cadiz. Något som ABC kallade ”gräl”.

De europeiska medierna och regeringarna var eniga i sitt fördömande av att ackrediteringen under några dagar drogs in av Havanna för en korrespondent för spanska nyhetsbyrån EFE. En nyhetsbyrå som aldrig rapporterat om indragning av ackreditering eller andra fientliga aktioner som görs av USA mot medier som Russia Today eller Irani Press. Inte heller om utvisningen från Honduras av Adriana Sivori och Carlos Montero, journalister för nyhetsbyrån TeleSur. Sivori utsattes 2009 för en kidnappning från Honduras´ regering då hon informerade om statskuppen som pratades bort och förtegs av byråer som EFE.

Polisvåld mot journalister i Chile. Källa: www.laizquierdadiario.cl

EFE har upprepade gånger fördömt aktioner där människor i Kuba tar avstånd från artister som arbetar för USA:s regering. Men EFE har aldrig sagt ett ont ord om aktioner, hot och inställda konserter för kubanska artister i Miami för den enda synden att de vägrar uttala sig mot Kubas regering. Det gäller t.ex. Buena Fe, Tony Avila, Haila Maria Mompié och andra. Andra artister har lyckats bli kvitt censuren i Miami genom att skamligt nog be om ursäkt för tidigare uttalanden och vända 180 grader för att nu fördöma Kubas regering. Det gäller Gente de Zona, Descemer Bueno och Yulien Oviedo. Då kommer de in i värmen och kan tjäna grova pengar. 

Är det så att agerandet från EFE har att göra med att det 2014 undertecknade ett samarbetsavtal med staden Miami?

De pratar om ett orättvist avskedande av en kubansk lärare av politiska skäl. Men varför säger de inget om Adrian Almazan, professor från Universidad de Deusto i Baskien, som avskedats på grund av hans kritiska lektioner om kapitalism? Om hans fall kan vi inte läsa ett enda ord i den korporativa spanska pressen.

Lika lite som vi kan läsa om de trådar som styr de ”spontana” protesterna i Kuba: 20 miljoner dollar årligen från USA:s regering för att finansiera 54 ”anticastristiska” organisationer och dussintals medier; stipendier till ”dissidentledare”, sådana som Saily Gonzalez; eller en enhet under CIA kallad ”Insatsstyrka för Internet på Kuba” som har till uppgift att skapa massiva fake-news attacker genom tusentals bots på sociala medier.

I tidningen Nuevo Herald i Miami har de nyss publicerat en artikel som föreslår, ordagrant ”ge militär utbildning och vapen till oppositionen” för att ”slutet för den kubanska regimen kommer med stor sannolikhet som ett resultat av en våldsam opposition uppbackad av militär hjälp från USA.” Kan man tänka sig att den kubanska pressen skulle be om militärt bistånd för att störta regimen i USA? Man kan fundera på vad som då skulle hända.

Cubainformacion 211207 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Hipocresía en Cuba se escribe con EFE

SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN – ”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!”

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET FÖRE NYÅR! BARA 40 000 KVAR!

Kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba!”, är ett stöd till Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä genom svält och desperation.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0