Mer resurser till anti-kubansk propaganda

En stor skara samvetslösa människor lever gott på att förtala Kuba. Här saknas inga resurser.

USA:s värnande om mänskliga rättigheter och den kubanska arbetskraften är så falsk så att till och med en svensk liberal (nästan) borde genomskåda den. USA är den som kränker alla kubaners mänskliga rättigheter med sin blockad. Och att USA-administrationen skulle bry sig det minsta om den kubanska arbetskraftens villkor faller på sin egen orimlighet. De kanske skulle ägna sig åt de anställda på Amazon?

Nytt USAID-projekt i Kuba för undergrävande verksamhet

Myndigheter i Washington publicerade i onsdags planer på att lägga 3 miljoner dollar på ett ”utvecklingsprogram” med syfte att ”exponera exploatering” av kubanska arbetare, inklusive hotellanställda, sex-arbetare och andra som ingår i landets turistindustri.

USAID belönar upp till tre mottagare med premier på mellan 500 000 och 1,5 miljoner dollar var. Pengarna ingår i en expansion av USAID:s stöd till ”NGO-er, legala nätverk och journalist-organisationer som ytterligare undersöker den orättvisa exploateringen av kubanska arbetare, inklusive sex-arbetare och realiteterna under vilka de lever.” Penningmottagarna kan vara anonyma så att de kan arbeta oupptäckta i Kuba. Kubansk lag bannlyser USAID på ön och motsätter sig USA-regeringens inblandning i landets interna affärer.

USAID skriver bland annat:

USAID stöder människorättsförsvarare och bevakare av civilsamhället som undersöker exploatering och människorättsbrott, inklusive de som är relaterade till kubanska läkare. För året 2020 expanderar USAID sitt stöd till NGO-er, legala nätverk och journalistorganisationer som ytterligare undersöker den orättvisa exploateringen av kubanska anställda, inklusive sex-arbetare, och de realiteter de lever under. USAID är särskilt intresserat av att stödja undersökningar och rapportering av sådant som är relaterat till turism och gästnäringen, då tidigare människorätts- och civilsamhällerapportering historiskt pekat ut dessa industrier som kraftigt exploaterande. USAIDLAC/Cuba ber om ansökningar inom detta område av strategiskt intresse.

Sökande uppmanas att komma med innovativa idéer som inte är kopior av nuvarande aktiviteter som finansieras av USA:s regering, eftersom USAID ämnar expandera nätverket av grupper som får stöd.

USAID söker ansökningar från organisationer med erfarenhet från Kuba eller liknande stängda länder som vill åta sig följande mål: Spåra och analysera exploateringen av den kubanska arbetskraften inom turism/ och gästfrihetsindustrin.

Sökande ska redovisa planer för publikation av resultaten i Kuba och Latinamerika, samt i regionala och internationella organisationer som ILO, IAHCR och UNHRC.

Programmen ska följa USA-regeringens “National Security Presidential Memorandum on Strengthening the Policy of the United States Toward Cuba,” the Libertad Act of 1996, and the Cuban Democracy Act of 1992.

Sökande kan inte ges till någon individ med kopplingar till den kubanska regimen.

Cuba Money Project 200806 (nedkortat)

USAID: $3 million to expose “exploited” sex workers and other laborers in Cuba

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).