Mexiko: Oaxacas nya borgmästare mördad direkt efter installationen

Foto: Animal Político

Bara en och en halv timme efter att ha blivit officiellt installerad mördades på tisdagen den nya borgmästaren i Tlaxiaco, i Mexikos sydliga delstat Oaxaca.

Alejandro Aparicio Santiago, tidigare lokal representant och medlem av Movimiento Regeneración Nacional (Morena), som leds av centrum-vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obrador, promenerade tillsammans med andra medlemmar i kommunfullmäktige, när minst två personer började skjuta på dem vid middagstid. Fem personer skadades, inklusive politikerna och tre andra som ännu inte identifierats. Aparicio Santiago avled senare på sjukhus.

Guvernören i Oaxaca, Alejandro Murat, fördömde attacken och de statliga åklagarna informerade honom att man arresterat en misstänkt gärningsman. Lokala nyhetssajter rapporterar att människor som var närvarande tillfångatog en av skyttarna och var på väg att lynch denne innan polisen stoppade dem.

Aparicio valdes till borgmästare i Tlaxiaco för perioden 2019-2021.

På söndagen mördades en annan Morena-politiker, nyvalda kommunalrådet Maria Ascension Cruz Torres i Mazatepec, i delstaten Morelos. Hon var på väg att delta i installationsceremonin.

Före mordet på Aparicio rapporterade konsultföretaget Etellekt, som specialiserat sig på risker, politiskt våld och offentlig politik, att minst sex personer som valdes i det allmänna valet 1 juli, dödades innan de kunde påbörja sina mandat. Fyra av dem tillhörde Morena, en Demokratiska revolutionspartiet (PRD) och en Ekologiska gröna partiet (PVEM).

Enligt företaget mördades i Mexiko 175 politiker mellan september 2017 och augusti 2018. Av de 850 registrerade attackerna var 81 procent mot medlemmar i oppositionen.

Etellekt registrerade ett rekordstort antal attacker under det gångna valprocessen, med 48 kandidater mördade. De fattigast delstaterna hade också den högsta våldsnivån.

teleSUR 190101

 

Mexico: Oaxaca’s New Mayor Murdered After Inauguration

Asesinan al presidente municipal de Tlaxiaco, México