Mexiko protesterar mot USA:s inblandning

Mexiko
AMLO. Foto: Gobierno de México

Mexiko protesterar mot USA:s finansiering av politisk opposition i Mexiko!

I Mexiko anklagar president Andrés Manuel Lopez Obrador (AMLO) USA för att finansiera kuppmakare. USAID, CIA:s ”biståndsorgan” pumpade in 21 miljoner kronor till sonen till företagsmagnaten som 2006 hotade med en ”Pinochetkupp Modell Chile 1973”.

Via en ”NGO”, döpt till det typiska USAID-namnet “Mexikaner mot Korruption och Straffrihet” (Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad), MCCI, döljer sig inte vilka änglar som helst, menar regeringen AMLO, som i dag protesterade till USA:s finansiering av denna ”NGO”.

Ty bakom MCCI står en mäktig politiskt oppositionell företagargrupp som leds av Claudio X González. Han är son till magnaten med samma för- och efternamn och ledare för ”Consejo Empresarial”, Företagsrådet som deltog aktivt i valfusket 2006 för att ge presidentmakten till Felipe Calderon, högerpartiet PAN:s presidentkandidat.

Jag var i Mexiko vid den tidpunkten och talade efter att valresultatet hade presenterats med en valförrättare som uppgav att det hade varit ett flagrant valfusk och där den verklige vinnaren var Lopez Obrador. Men, som han sa, Mexiko är alltför viktigt för USA för att det med sina 120 miljoner invånare, med en lång gräns till USA, ska falla i händerna på en moderat vänsterpresident. Eller som mexikanerna säger:

”Mexiko – Så långt från Gud, men ack så nära USA:s Förenta Stater”!

Det året, 2006, sa Claudio X González att om Andrés Manuel Lopez Obrador skulle vinna skulle de (högern och militären) bli tvungna att genomföra en Chilekupp `Modell 1973´ då general Augusto Pinochet störtade president Salvador Allende.

AMLO sa på dagens presskonferens i Mexiko City att motivet med finansieringen av denna och andra grupper, som inkluderar flera oppositionella dagstidningar, tevekommentatorer, artikelförfattare och krönikörer, är att förhindra att regeringspartiet Morena ska få en absolut majoritet i kongressen för att kunna kontrollera den nationella budgeten.

Därför skickade den mexikanska regeringen i dag en protest till USA-regeringen och en not om att USA-regeringen ska upphöra med det ekonomiska stödet.

Detta uppgår enligt uppgift till 50 miljoner mexikanska pesos, cirka 2,5 miljoner dollar eller knappt 21 miljoner svenska kronor. Från CIA:s andra civila ”biståndsorgan”, National Endowment for Democracy (NED) gav detta organ ytterligare 90 000 dollar mellan 2018 och 2019 till X. González´ organisation.

– Att genomföra en statskupp innebär inte nödvändigtvis att den måste äga rum med hjälp av vapen, sammanfattade Lopez Obrador.

Mexiko protesterar mot USA:s inblandning i landets affärer via USAID och NED

Den utpekade organisationen gick senare i svaromål och erkände att den finansieras från USAID, men dementerade föga förvånande att dess målsättning inte är att stimulera ”interventionism eller statskuppverksamhet”.

Så lät det också från venezuelanska, kubanska, nicaraguanska och bolivianska ”NGO´s”. De har alla i sina ”projekt” målsättningen att stimulera demokratin och friheten, två ord som misshandlats rejält i de nämnda länderna av de ledande personer och NGO:s som har Stjärnbaneret som sin flagga framför den egna nationsflaggan.

Dick Emanuelsson 210507

EU financia con millones de dólares a fundación de Claudio X. González

HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0