Mexiko viker sig inte – ska fortsätta ta hjälp av kubanska läkare

Mexiko viker sig inte – ska fortsätta ta hjälp av kubanska läkare

Mexikos president, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), tillkännagav att landet ska fortsätta anlita kubanska specialister och läkare. Han tackade också Kubas regering för dess ansträngningar för att förbättra hälsovården i Mexiko.

Vid en presskonferens förklarade presidenten, som svar på en fråga, att beslutet om de kubanska läkarna ”beror på att hans regering har ansvaret för att det inte ska fattas vare sig läkare eller mediciner. Även om detta inte faller oppositionen på läppen så gör vi det.”

Han upprepade att denna brist på läkare är ett arv som de nyliberala regeringarna lämnat, ”det är frukten av ett fruktansvärt ruttet system som beror på privatiseringar och dess tillämpning”.

AMLO tillade att ”det är förståeligt, även om vi inte är överens, att de som drog fördel av den nyliberala korruptionen försvarar den, men det är märkligt att det finns sådana som lider skada av denna korruption men ändå fortsätter att ge stöd till de korrupta. Det är ett slags masochism.”

”Som tur är handlar det om en minoritet. Majoriteten har redan vaknat och det finns medvetenhet hos folket och de låter sig inte manipuleras av medierna”, sa han och refererade till den mediekampanj som pågår mot att hyra in de utländska specialisterna.

”Men landet förändras, vi kommer att ändra det trots pandemin, den ekonomiska krisen och inflationen; allt detta faktorer utifrån som inte skapats i Mexiko. Inte som vid tidigare ekonomiska kriser under presidenterna Carlos Salinas och Ernesto Zedillo, när den inhemska ekonomin rasade, peson devalverades, inflationen ökade och landet skuldsattes. Nu finns en bra inhemsk politik. Folk är solidariska och visar sin hängivenhet till sitt arbete och till andra.”

Prensa Latina 220909 (nedkortat)

México anunció que seguirá contratando a médicos cubanos

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)