Molotovcocktails mot Kubas ambassad i Washington

Kubas ambassad i Washington. Foto: Twitter @CubaMINREX

Molotovcocktails mot Kubas ambassad i Washington

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla fördömde på sitt X-konto en terroristattack som utfördes på söndagskvällen mot Kubas ambassad i USA, då en individ kastade två molotovcocktails mot byggnaden.

Detaljer håller fortfarande på att klargöras. Detta är den andra våldsamma attacken mot det kubanska diplomatiska högkvarteret i Washington sedan april 2020.

Det internationella samfundet har redan börjat fördöma händelsen och uttryckt sin solidaritet med det kubanska folket.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez kommenterade att detta är den andra våldsamma attacken mot Kubas ambassad i Washington sedan april 2020. ”Vid det tillfället avfyrade en person ett automatgevär mot ambassaden”, sade han. Och fortsatte: ”Antikubanska grupper tar till terrorism när de upplever straffrihet, något som Kuba upprepade gånger har varnat USA:s myndigheter för.”

Venezuelas utrikesminister Yván Gil fördömde i ett uttalande attacken. ”Från Venezuela fördömer vi denna nya terroristattack mot Kubas suveräna integritet, och vi står i solidaritet med dess folk och myndigheter”.

Flera solidaritetsorganisationer och sociala rörelser fortsätter idag att uttrycka sitt fördömande av terroristattacken mot den kubanska ambassaden i USA, den andra under de senaste tre åren. ”Det är en ironi att Kuba orättvist finns på en lista över terroristländer och samtidigt, i USA, begås terroristhandlingar mot ambassaden och kubansk diplomatisk personal”, sade rörelsen ”Kärlekens Broar” i ett uttalande. Och tillade att det var ”ytterst oroande att detta terrordåd inträffade den sista dagen av den kubanske presidenten Miguel Díez-Canels besök i USA”.

”Vi kräver att lagens fulla tyngd tillämpas mot de ansvariga”, uppmanade José Martí Cultural Association of the United States. Dessa [antikubanska grupper] vet inte vad de ska ta sig till för att försöka skada den utbredda uppfattningen att den kubanska presidentens besök nyligen var en rungande framgång, betonade gruppen.

Rörelsen NEMO (Nej till blockaden) i Kuba protesterade också mot ”den brutala attacken med molotovcocktails” och påminde om att medan Kuba hålls kvar på ”en falsk lista över främjare av terrorism, har vårt lands ambassad i USA:s huvudstad utsatts för två attacker under denna treårsperiod”.

Det ”Nationella Nätverket för Solidaritet med Kuba” i USA publicerade en uppmaning att i eftermiddag kl 17:30 lokal tid ta med blommor som ett tecken på stöd till Havannas ambassad i Washington. ”Stoppa terrorismen mot Kuba”, ”Låt Kuba leva”, betonades det på sociala nätverk.

Officiella uppgifter visar att 581 handlingar av statsterrorism har utförts mot kubanska diplomatiska representationer sedan revolutionens seger i januari 1959.

Cubainformacion 230925 (ZT)

Ataque terrorista contra embajada de Cuba en EEUU: La Habana denuncia impunidad

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72