Morden på vänsteraktivister i Colombia fortsätter

Banderollen protesterar mot de politiska morden i Colombia. "Att vara social ledare är inget brott" Foto: hacemosmemoria.org

Morden på vänsteraktivister i Colombia fortsätter

Den colombianska människorättsorganisationen Instituto de Estudios para el Desarrollo y la Paz (Indepaz) fördömde i lördags mordet på en grundskolelärare i det colombianska departementet Boyacá.

I och med denna händelse har Indepaz registrerat 102 mördade ledare i landet hittills under 2023, samt 1 516 sedan undertecknandet av fredsavtalet 2016.

Det senaste mordoffret har identifierats som José Armando Sánchez Ávila, lärare vid Plinio Mendoza Neira Educational Institution i kommunen Toca.

Byrån sade att händelsen ägde rum den 9 augusti. ”Denna ledare mördades i sitt hem tidigt på morgonen; hans kropp uppvisade slag- och stickskador”.

Sánchez Ávila var också medlem i fackföreningen för lärare och utbildningsarbetare i Boyacá (Sindimaestros) och en aktiv medlem i fackföreningens kommunala kommitté i Toca.

Colombianska federationen för utbildningsarbetare (Fecode) krävde att motsvarande utredningar skulle genomföras för att klargöra vad som hände och uttryckte sin solidaritet med lärarens familj, samhället och Sindimaestros.

Telesur 230812 (red. ZT)

Denuncian asesinato de docente en Boyacá, Colombia

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72