Mordförsöket mot Argentinas vicepresident fördöms

Argentinas president Alberto Fernández och vicepresident Cristina Fernández. Foto: Wikimedia Commons

Mordförsöket mot Argentinas vicepresident fördöms

Venezuelas president Nicolas Maduro fördömde mordförsöket mot Argentinas vicepresident Cristina Fernandez de Kirchener och uttryckte sin solidaritet med det argentinska folket.

Fernandez besköts av en attackerande man, identifierad som 35-årige Fernando Andres Sabag. Han använde en argentinsktillverkad Bersa 380 pistol. Videoupptagningar från händelsen visar Sabag som lyfter pistolen omedelbart intill Fernandez och att han trycker av medan han siktar på vicepresidenten.

I ett tal samma kväll sa Argentinas president Alberto Fernandez (som inte är släkt med vicepresidenten) att pistolen var laddad men inte gav eld trots att den trycktes av.

Maduro, som själv överlevde ett mordförsök som genomfördes med drönare laddade med sprängmedel 2018, uttryckte oro över de följder som attacken mot Fernandez de Kirchener skulle få. ”Detta mordförsök har skakat om en hel kontinent”, sa Maduro till den argentinska radiokanalen Radio 10. I intervjun band han samman händelsen med mordet på Salvador Allende i Chile och sa att om det hade lyckats denna gång skulle det i praktiken varit en kupp som hade eliminerat en politisk motståndare.

Mordförsöket mot Fernandez kom bara ett par dagar efter att åklagaren Diego Luciani tillkännagav att han ville ha ett 12-årigt fängelsestraff för Kirchener och förbjuda henne från att ställa upp i val på livstid. Det på grund av hennes påstådda inblandning i korruption 2007-1015. Detta följdes upp av en intensiv fientlig mediekampanj mot Kirchener i landets privata medier, av vilka många ägs av affärsmän som är motståndare till henne. Maduro sa att mordförsöket var ”kulmen på en hatkampanj”.

Argentinas förre president, högerns Mauricio Macri, skrev ett offentligt brev där han påstod att mordförsöket utnyttjades på ”ett partiskt sätt för att förfölja påhittade fiender”, inklusive pressen. Och sociala medier har översvämmats av budskap som hävdar att mordförsöket var bluff och att pistolen var en vattenpistol.

Maduro kallade Kircheners överlevnad ett mirakel och berättade att han pratat med henne personligen för att meddela sin solidaritet. Han uppmanade till att rättvisa skipas.

Venezuelanalysis 220905

Maduro Condemns Assassination Attempt on Argentina’s Cristina Fernández

Evo Morales anklagar USA för mordförsöket

Bolivias tidigare president, Evo Morales, anklagar USA för mordförsöket på Argentinas vicepresident. ”När USA är på nedgång, när det förlorar sin hegemoni över Latinamerika, vänder det sig till våld och det använder vapen”, sa ledaren för MAS (rörelsen för socialism).

Morales kommenterade att USA utför denna typ av aggression i ”desperation” eftersom det inte längre kan stoppa de progressiva förändringarna i olika länder i regionen som Colombia, Chile, Peru och Honduras. Morales kallade framgångarna för de progressiva krafterna ”ett demokratiskt uppror som inte går att hejda i Latinamerika.”

Argentinas president, liksom statschefer och politiska ledare i olika länder har fördömt attentatet och kallat det för en attack på demokratin.

Orinoco Tribune 220903 (nedkortat)

Evo Morales Considers The US Responsible For Assassination Attempt on Cristina Fernández

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)