Mordhot tvingar presidentkandidat att ställa in

Colombia
Gutavo Petro. Foto: Caracol Radio

Vänsterkandidaten i Colombia tvingas ställa in på grund av hot

Colombia, världens största producent av kokain, USA:s närmaste allierade i Latinamerika med sju US-amerikanska militärbaser, associerad medlem till Nato och politiska mord varje vecka betraktas som en demokrati av Västvärlden. Ett hopp spirar i landet, härjat av fattigdom, korruption och våld. Vänsterns kandidat i presidentvalet 29 maj, Gustavo Petro, leder i alla opinionsmätningar. Men högern accepterar aldrig folkviljan stillatigande. Petro hotas till livet. Och i Colombia är dödshot inget man rycker på axlarna åt, det vittnar de många massakrerna om.

Colombia – associerad Natomedlem – vår näste bundsförvant när Sverige går med i Nato. 

 

Den colombianska paramilitära gruppen ”La Cordillera” förbereder ett attentat mot favoriten i presidentvalet, Gustavo Petro.

Presidentkandidaten för koalitionen Pacto Historico, Gustavo Petro, tillkännagav i måndags att han ställer in sin valkampanj och besök i olika regioner. Det efter att ha fått kännedom om mordhot från en kriminell grupp. ”Vi har fått förstahandsinformation från källor i området (som han skulle besökt) i vilken den kriminella gruppen La Cordillera planerar en attack för att döda presidentkandidaten Gustavo Petro.”

I uttalandet sägs att ”La Cordillera är en paramilitär organisation som ägnar sig åt droghandel och mord och som uppnått en stor kontroll över de civila och politiska myndigheterna i regionen Eje Cafetero och också, i vissa fall, över polisen och armén.” Petro intygar att det finns poliser som är med i gruppen.

Flera sociala organisationer varnar för den humanitära situationen i Colombia som är dramatisk. Bara hittills i år har Indepaz registrerat mord på 64 sociala ledare och 37 genomförda massakrer. 

Inför valet den 29 maj leder Petro opinionsmätningarna med sex procentenheter före den ifrågasatte högerkandidaten Federico Gutierrez, Alvaro Uribes man.

Telesur 220502 (nedkortat)

Petro suspende campaña en Eje Cafetero colombiano tras amenazas

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)