Motgångar för Kuba-hatarna

podd, falska nyheter
”Håll ogräset borta - mot falska nyheter” (kubansk podd)

Hatets sekter är på reträtt

Vi börjar med att konstatera att Kubas svåra energikris tyvärr inte är en falsk nyhet. Det är en smärtsam verklighet som framför allt beror på att allt det underhåll som behövs inte kunnat utföras på grund av den intensifierade blockaden och bristen på resurser för överutnyttjade anläggningar. Det eftersom landet under de senaste två åren koncentrerat sina magra finanser på att överleva epidemin. Det är inga falska nyheter, men den irritation som strömavbrotten orsakar leder ibland till kommentarer och spekulationer på nätverken, som häller salt i såren, genom att ignorera eller håna de enorma ansträngningar landets ledning gjort för att situationen inte ska förvärras.

Den 20 maj i Miami, flög inte bara en örn över havet utan också [det otroligt populära kubanska salsabandet] Los Van Van och [den kubanske trumpetaren och låtskrivaren] Alexander Abreu, som fick hundratals Floridakubaner att dansa i Miami, trots de mest rabiata hatarnas ansträngningar för att stoppa konserten. Till hatropen ”Om du stödjer Van Van är du kommunist” och andra absurda inkonsekvenser, försökte de skrämma bort alla som kom för att de ville lyssna och dansa.

Att höra det räcker inte, man var tvungen att se det. Det är en kris för hatarna. Först framgången för Van Vans och Alexander Abreus konsert, och sedan för Carlos Lazos [exilkuban i USA som arbetar för att förbättra relationerna mellan länderna genom organisationen ”Broar av kärlek”] ankomst med en grupp från Puentes de Amor med värdefull last: läkemedel som behövs för levertransplantationer för åtta kubanska barn. Det är en komplicerad operation som inte kunnat genomföras på grund av bristen på specifika förnödenheter som endast kan erhållas i USA och för kubanska institutioner bara med speciell licens.

Enligt Reinier är det intressant att Biden ännu inte upphävt de Trumpåtgärder [enligt vilket några få av Trumpadministrationens många åtgärder mot Kuba skulle hävas] som han tillkännagav för en vecka sedan. Dessa minimala förändringar har fått de hatprofessionella att krisa.

 

I Bryssel framträdde en mycket mångfaldig grupp med stor fanfar och ståhej i ett ”toppmöte för fria kubaner”, som inte bara misslyckades, utan mötet slutade med att polisen tillkallades. Det efter ett bråk mellan arrangörerna och ett sändebud från Miami. Det handlade om ännu en kamp för Ekonomiska Bidrag, som Washington så generöst belönar sina lakejer med.

Ungefär samtidigt försvarade hundratals andra kubanska emigranter i Europa, tillsammans med Kubasolidaritetsgrupper, sitt förhållande till hemlandet i en stor park i den belgiska huvudstadens centrum.

Dessa händelser och framgångarna för Van Van och Alexander Abreu i Miami bekräftar vad vi har sagt hela tiden: att de som utvandrat vill ha ett normalt förhållande med sitt hemland och att allt färre deltar i de aggressiva försöken att sätta stopp för det. I sin kamp för bidrag och för att de generösa betalningarna från den kontrarevolutionära industrin i Miami eller i Bryssel inte ska upphöra, misslyckas hatsekterna. Kanske inte med att få bidrag, men att få gehör för sitt hat.

Arleen Rodríguez Derivet, 220524 (Redigerat. Översättning Eva Björklund)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72