NGO:er som lögnmaskiner

NGO:er som lögnmaskiner

Offentliga medel i USA finansierar olika organ som NED, USAID och CIA. Dessa driver tiotals digitala medier med ”Kubatema”. De agerar inte bara som lögnmaskiner på sociala medier. Allvarligare är att de också tjänar som nyhetskälla för många vanliga medier.

Låt oss titta på några av dessa under de senaste veckorna i samband med coronakrisen: 

För några dagar sedan kunde man läsa notiser om att man hittat övergivna lik på gatorna i Kuba. Bilden som skulle förmedlas var ett land i kaos, som i Ecuador. Där hundratals döda i Covid-19 finns på gatorna. ”Händelserna” i Kuba var verkligen fake-news: det första handlar om en sockersjuk man som dog av för höga blodsockervärden, utan någon koppling till coronaviruset. Det andra fallet var ren teater, där det till och med fattades ett lik. Personen som – påstods vara död – reste sig efter fotograferingen och försvann på egna ben från platsen.

USA, med sina sena åtgärder för att hindra utbredningen av pandemin, har den högsta siffran av döda i världen. I Kuba, med förebyggande och beslutsamma åtgärder i den allmänna hälsovården, är antalet döda tusen gånger mindre. [USA:s befolkning är 30 gånger större än Kubas]. Men vilket hälsovårdssystem framställs som att det är i kris?

CNN förklarar det för oss: det är i Kuba där ”hälsovårdssystemet håller på att kollapsa” och där personalen ”saknar skyddsutrustning”. Vem som förklarar detta? Jo, Luz Escobar från 14ymedio, en av webbplatserna som stöds från USA.

Den spanska dagstidningen ABC skriver om ”ett hälsovårdssystem (det kubanska) som upprätthålls mer av politiskt tal från regimen än genom effektivitet i dess uppbyggnad”. Vem som säger detta? Jo, Jorge Enrique Rodriguez från teamet på ”Diaro de Cuba”, en digital kanal som årligen får 300 000 dollar från Vita Huset.

Ett annat vapen i den psykologiska krigföringen är att utså tvivel om de mediciner som patenterats eller används i Kuba. Två rubriker som illustrerar detta: ”Man varnar för faran från interferón (antiviral kubansk medicin som exporteras till 45 länder) vid behandling av coronaviruset.” Och ”Den kubanska regimen tillkännager tveksam vaccinering mot coronaviruset.” Det är budskap som till 100 procent följer Vita Husets politik vad gäller försöken att förstöra bilden av det kubanska medicinska samarbetet i världen.

Kuba har hittills skickat ut 21 medicinska brigader med 1 200 hälsovårdsspecialister för att bekämpa pandemin och de har fått alla möjliga lovord från FN och regeringar med olika politisk färg.

De digitala medierna, som är allierade med Washington, försöker dag efter dag att fläcka ner Kubas exempel. Vi kan läsa att ”Kuba vet inte hur de ska bemöta pandemin, men de skickar läkare till Italien.” Eller ”Den kommunistiska regimen exporterar sina läkare och lämnar landsbygden utan.”

Vi har också kunnat läsa att medicinstuderande i Kuba är ”tvungna att göra undersökningar av coronavirus” och att ”politiska fångar” används som ”tvångsarbetare”. Lögnerna, dumheterna, bluffarna och klagomålen är så många att det är svårt att välja bland dem.

Man behöver inte sympatisera med regeringen i Havanna för att erkänna landets effektiva hälsovårdssystem och humanismen i dess internationella medicinska samarbete. Eller för att erkänna den transparens som finns i de dagliga rapporterna om pandemins utveckling. Men för att kunna erkänna något av detta är det nödvändigt att vara oberoende. När man är beroende av pengar och instruktioner från en utländsk regering blir det omöjligt.

Cubainformacion 200429 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Resurrecciones en Cuba y otros timos

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är det om du blir medlem!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa) till Swish- eller pg-numret ovan.