Nicaragua  – Nationell vaccinationskampanj

Nicaragua  – Nationell vaccinationskampanj

Mellan 6-26 April massvaccineras Nicaraguaner mot olika epidemiska sjukdomar inklusive Covid-19. Målet är att nästan 1.4 miljoner doser av olika vaccin ska appliceras under 3 veckor. Barn under 5 år, personer över 50 år samt personer i olika riskgrupper prioriteras. Riskgrupperna cancer-, hjärt- och andra kroniska sjukdomar prioriteras för Covid vaccination.

Det krävs en hel del organisation, infrastruktur och brigadister för att lyckas med sådana här massiva operationer. I Nicaragua finns fortfarande många byar och samhällen som bara nås till fots, till häst eller på flodbåtar.

Ovan. vaccin på väg! Nedan. sjuksköterskor med kylväskor innehållande vaccin. 

Återkommande vaccinations-kampanjer är en del av det styrande FSLN:s mycket effektiva sätt att bedriva hälsovård för alla. Dödligheten i olika epidemiska sjukdomar har minskat radikalt sedan Daniel Ortega och FSLN kom tillbaka till makten 2007. Utbyggnad av statligt driven hälsovård, förbättringar av dess infrastruktur, en fördubbling av personalen inom hälsosektorn och en samhällsbaserad organisation på basplanet är några av orsakerna till framgångarna.

Don José Zelaya som just fyllt 95 år har fått sin första dos Covishield. Don José är bosatt i El Espino, Chinandega Norte och är en gammal bekant till oss i Svensk-Kubanska Föreningen, som regelbundet besöker Nicaragua. I samhället Cinco Pinos, strax intill, har Svensk-Kubanska bidragit till flera projekt; ett kvinnokooperativ som föder upp får och ett projekt för skolbespisning. 

Att det styrande FSLN prioriterar folks hälsa istället för privata intressen och profit har gjort Nicaragua till ett land med mycket låg dödlighet i Covid.

Nils Assarsson 210407, Telesur 210407

Nicaragua Starts Vaccination Against 16 Infectious Diseases

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)