USA vägrar samtala med Venezuelas regering

President Nicolás Maduro föreslår samtal med USA

I en exklusiv intervju med Washington Post föreslår Venezuelas president Nicolás Maduro samtal med USA, grundade på ömsesidig respekt, för att skapa ett nytt förhållningssätt mellan länderna.

”Om regeringarna respekterar varandra, så är inte USAs storlek avgörande, och om sanningsenliga samtal kan hållas med sanningsenligt informationsutbyte, kan vi säkert skapa ett nytt förhållningssätt”, sa den venezolanske statsmannen.

Trots USAs interventionistiska hållning och USAs försök att tillsätta Juan Guaidó som ordförande i Venezuelas lagstiftande församling, anser Venezuelas lagenliga president att ”Ett respektfullt förhållande och samtal skulle vara till ömsesidig fördel. Ett konfrontativt förhållande förlorar båda på. Sådant är receptet.”

I detta avseende, föreslog Venezuelas statschef i intervjun med WP, att om president Donald Trump avskaffade sanktionerna mot Venezuela, skulle förbindelserna med den bolivarianska nationen återupprättas, och en guldgruva skapas för USAs oljebolag.

Den venezolanske statschefen refererade också till den venezolanska oppositionens misslyckade kuppförsök den 30 april, för att avsätta honom, som visade att de underskattat det venezolanska folkets uthålliga kamp.

”En sak är det Nationella Venezolanska Samtalet, självständigt med de inhemska oppositionskrafterna, som behöver ha sin egen takt och dagordning och överenskommelser. En annan sak är det bilaterala förhållandet mellan USAs regering och president Donald Trump, och Venezuelas Bolivarianska regering”, framhöll den venezolanske statschefen. President Maduro upprepade också sitt löfte att genomföra parlamentsval i år.

Föga förvånande avvisade USAs utrikesminister Pompeo omgående erbjudandet i maktfullkomliga och hånfulla ordalag.

Resumen Latinoamericano 200120, översättning Eva Björklund

Gillar du det vi gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0