Ny manövrering av OAS för att ignorera Nicolás Maduros regering

Som ett led i de interventionistiska aktionerna mot Venezuela godkände det ständiga rådet för Organisationen av Amerikanska Stater (OAS) på torsdagen en resolution enligt vilken man inte erkänner Nicolás Maduros mandat för perioden 2019-2025.

Texten kräver att nyval utlyses ”inom en snar framtid”, med internationella observatörer.

Den interventionistiska resolutionen i OAS, som domineras av Washington, uppmanar också de 34 medlemsstaterna att vidta ”diplomatiska, politiska, ekonomiska och finansiella åtgärder” mot Venezuela.

Resolutionen godkändes av 19 länder, bland dem Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Kanada och USA. Sex länder röstade emot: bl.a. Bolivia och Nicaragua, och åtta lade ner sina röster, som till exempel Mexiko, och en representant var frånvarande.

USAs utrikesminister Mike Pompeo försäkrade i ett uttalande att hans land ”kommer att fortsätta att använda den fulla tyngden av USAs ekonomiska och diplomatiska makt” mot den bolivarianska regeringen.

I sitt invigningstal hänvisade President Maduro till de interventionistiska aktionerna mot sitt land:

”Vi kan inte låta en extremhöger förstöra det som byggdes upp. Jag föreslår ett toppmöte med Latinamerikas och Karibiens presidenter för att ta itu med denna situation, utifrån dialog och fredsdiplomati ”.

Maduro uppmanade att inte ingripa i Venezuela, eftersom hans land inte ingriper i någon annan nations inre angelägenheter.

I den meningen kritiserade han uttalandet av den så kallade Lima-gruppen, som han kallade en kartell på grund av dess interventionistiska och offensiva innehåll mot venezolansk suveränitet.

”Det är ett bisarrt dokument, dess like finns inte”, tillade han.

”Denna grupp av högerregeringar vill ge oss order om vad som ska göras i Venezuela, vad den legitima presidenten ska göra, vad TSJ (Högsta Domstolen) ska göra, vad parlamentet ska göra och vad venezolanerna ska göra”, sade han efter att ha klargjort att hans land inte koloniseras av någon.

”De åsidosätter de grundläggande begrepp som har att göra med folkens suveränitet och självbestämmande,” sade han. ”De agerar på ett grovt och bisarrt sätt mot vårt land.”

Han påminde också om att han igår gav en frist på 48 timmar för att rätta till punkt 9 i uttalandet, som handlar om Venezuelas territoriella och maritima gränser.

”Annars måste Venezuela vidta beslutsamma och kraftfulla åtgärder för att försvara sin suveränitet och integritet. Vi har inget annat alternativ. ”

Bolivias president Evo Morales, som är i Caracas inför invigningsceremonin, kritiserade OAS agerande:

”OAS resolution, som inte respekterar Venezuela legitima, lagliga och demokratiska regering, bryter mot organisationens princip om icke-inblandning och hotar suveräniteten för ett folk som röstade för president Nicolás Maduro,” skrev han på Twitter.

Han tillade att ”USA använder OAS för att tvinga fram en intervention”.

 

Cubadebate 190110

Nueva maniobra de la OEA para desconocer gobierno de Nicolás Maduro