Ny överväldigande folklig seger i Latinamerika! Rungande JA till ny grundlag i Chile!

val konstituerande Chile 2021
Foto: The Clinic

Ny överväldigande folklig seger i Latinamerika! Rungande JA till ny grundlag i Chile!

1. En rungande historiskt folklig triumf i söndags. Data visar att närmare 80 procent av de röstande stöder alternativ 1, dvs. en ny grundlag. Det är mer än förhandsuppskattningarna.

2. Ännu en överväldigande och viktig seger var att den nya grundlagen ska tas fram av valda medborgare, inte av etablerade politiker. Fler än 70 procent röstade för det alternativet. Det var ett oväntat tydligt resultat.

3. Valdeltagandet blev högre än förutspått och högre än i det senaste presidentvalet.

4. Ingen kommer att kunna bortförklara att närmre 80 procent vill ha en ny grundlag. Det bekräftar vad upproret förra året visar; att Chile är förändrat och att chilenarna inte bara vaknat upp, utan är mer än vakna. Det handlar om att avskaffa en ekonomisk, institutionell, legal och militär struktur som är ursprunget till ojämlikhet, missbruk och förtryck, samt brist på deltagande.

5. Detta är timmar och dagar när folket kommer att fira en överlägsen seger i en av sina strävanden och krav. Bortom ledare, ministrar och parlamentsledamöter så är det miljontals chilenare, ungdomar, arbetare, kvinnor, intelektuella, ursprungsfolk som röstat för en ny grundlag. Det är de som är huvudpersonerna. Liksom vid förra årets sociala revolt så är det folket som ligger bakom denna seger, som arbetat vecka efter vecka, i demonstrationer, möten, sociala nätverk, i sina sociala och lokala organisationer. Det visar att det är medborgarna som ska avgöra frågorna. Under det senaste året har de visat vad de kan göra genom mobiliseringar och genom utövande av rösträtt. Det är inte bakom stängda dörrar, överenskommelser bland några få, uppgifter för eliten där landets framtid avgörs. De senaste månadernas händelser visar att landet och samhället formas på basen av mångfacetterade och kreativa manifestationer, genom folklig organisering och folklig samling, genom engagemang för att uttrycka sin vilja genom röstning.

El Siglo 201025 (något nedkortat)

Contundente triunfo popular!

¡Contundente triunfo popular!

 

Kommentar från Latinamerikakännaren Dick Emanuelsson:

Ytterligare ett förnedrande nederlag för den latinamerikanska fascismen och deras uppdragsgivare i Vita Huset!

Det chilenska folket begravde igår Pinochet, men framför allt det nyliberala laboratoriet representerat av Milton Friedman och hans Chicago Boys.

Denne man och lärjungar använde 1976-77 den installerade chilenska militärens bajonetter för att utarbeta en nyliberal modell som formaliserades i den fascistiska konstitutionen 1980 som igår folket definitivt begravde.

Men bara fortsatt massmobilisering kan förhindra att Pinochets arvtagare, Sebastian Piñera neutraliserar den massrörelse som växte fram i oktober 2019 och som bara pandemin tillfälligt kunde stoppa upp.

Men det juridiska hindret som den yttersta högern har använt som förevändning för att vifta bort alla konstitutionella förändringar kan nu steg för steg monteras ned i form av en ny demokratisk författning som motsvarar det chilenska folkets och nationens behov.

Dick Emanuelsson 201026

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72