Lula förbjuds ställa upp i Brasilien – parodi på rättvisa

Lula leder stort i opinionsundersökningarna. Därför måste högern , liksom i andra latinamerikanska länder, förlita sig på den korrupta rättsapparaten för att hindra Lula från att ställa upp. Foto: Twitter / @ MidiaNINJA

Sveriges Radio rapporterar på morgonen ”Brasiliens expresident Lula da Silva förbjuds att kandidera i oktobers presidentval. Det beslutade Brasiliens valdomstol i natt. Lula är dömd för korruption och sitter i fängelse, men leder fortfarande opinionsmätningarna inför valet.”

Da Silva har dömts för att ha tagit emot en trevåningslägenhet som muta av ett byggbolag, men hävdar att han är oskyldig. Han menar att det brasilianska rättsväsendet försöker hindra honom från att åter väljas till president i valet i oktober.

Lula da Silva leder opinionsmätningarna med 36% av rösterna, före den högerpopulistiske kandidaten Jair Bolsonaro. (Denne kan med fog kallas fascist. Han hyllar Brasileins militärdiktatur på 1960- och 70-talen. Han hyllar de militärer som torterade den i en parlamentarisk kupp 2016 avsatta presidenten Dilma Rousseff).

Trots avsknad av bevis har domsolsväsendet i Brasilien beslutat att Lula kan häktas nu. Han är den klart ledande i opinionsundersökningar inför presidentvalet i Brasilien.

Nedan publicerar vi en översättning av förhöret som domaren Sérgio Moros genomförde i juli 2017 av Ignacio ´Lula´ da Silva.

Domaren Sérgio Moros förhör med Ignacio ´Lula´ da Silva:

SM: – Är lägenheten Er?

Lula: – Nej.

– Säkert?

– Säkert.

– Då är den inte Er, inte ens lite?

– Nej.

– Inte lite?

– Nej.

– Så Ni förnekar alltså att den är Er?

– Jag förnekar det.

– Och när köpte Ni den?

– Jag har aldrig köpt den.

– Och hur mycket kostade den?

– Inget.

– Och sedan när förfogar Ni över den?

– Sedan aldrig.

– Så den är inte Er?

– Nej.

– Är Ni säker?

– Det är jag.

– Berätta för mig: Varför valde Ni den lägenheten och inte någon annan?

– Jag valde den inte.

– Valde Er fru den?

– Nej.

– Vem valde den?

– Ingen.

– Och varför köpte Ni den?

– Jag köpte den inte.

– Gav eller skänkte de den till Er.

– Nej.

– Och hur fick Ni den?

– Det är inte min.

– Förnekar Ni att den är Er?

– Jag har redan sagt det.

– Svara på frågan!

– Jag har redan besvarat den.

– Förnekar Ni?

– Jag förnekar.

– Så den är inte Er. . .

– Nej.

Lula: – Herr Domare; har Ni något bevis på att lägenheten är min, att jag har bott i den, att jag övernattat där någon gång, att min familj har flyttat in? Har Ni något kontrakt, en underskrift av mig (som styrker det), ett kvitto, en banköverföring, något?

Domaren: – Nej, det är därför jag frågade Er.

Lula: – Och jag har redan svarat.

Detta är tyvärr inte ett skämt, det är domare Sérgio Moros förhör av Lula Da Silva.

Dilma Rouseff valdes av 53 miljoner brasilianer men avsattes av ett korrumperat parlament som inte kunde döma henne för korruption utan för ett administrativt fel när hon förde över anslag från ett ministerium till ett annat, vilket skett flera gånger tidigare av andra presidenter. Det blev förevändningen för att avsätta henne och inleda en omfattande privatisering och ett närmande till USA, bland annat i form av gemensamma militära manövrar i Amazonas, riktade mot Venezuela.

Den 31 augusti 2016 avsattes Dilma Rouseff efter en omröstning i den brasilianska senaten med röstsiffrorna 61–20. Hon hade då haft chefsbefattningar inom offentlig förvaltning i 31 år, men hennes namn har aldrig förekommit i utredningar om oegentligheter.

• 36 av de 61 senatorer som röstade för att hon skulle avsättas har däremot redan dömts för korruption. 41 av de 81 senatorerna är föremål för pågående utredningar.

• Avsättningen av presidenten är en seger för en aldrig tidigare skådad allians mellan fyra politiska kraftfält: en grupp med korrupta politiker, förlorarna i det senaste presidentvalet, monopoliserade massmedier och det politiserade rättssystemet. Kuppen i Brasilien är en guldgruva för kapitalet

Den brasilianska kongressens avsättande av den folkvalda och första kvinnliga presidenten i Brasilien, Dilma Rousseff ingick i USA:s plan för att åter placera den latinamerikanska högern i varje lands presidentpalats, som villiga allierade till USA. Därav kampanjen mot Venezuela och Nicaraguas regeringar och de personliga sanktioner som utfärdats av USA-myndigheterna, det obegripliga spektaklet mot Kuba som anklagas för en slags audio-terror mot den nyöppnade USA-ambassaden i Havanna. Detta ingår i en plan för att rulla tillbaka historien till det kalla krigets absurda och primitiva syn på demokrati och mänskliga rättigheter.

Brasilien har nu en korrumperad president

Avsätter Brasilien korrupte Temer – som man avsatte den icke-korrupte Rouseff? DN skrev 18/5 2017 under rubriken ”Temer uppmanade till att tysta vittne”

Och 20/5 2017 skrev DN ”Trots att Brasiliens president Michel Temer avslöjats med att ha försökt muta talmannen till tystnad i en korruptionsutredning vägrar han att avgå.”

Göteborgsposten skrev också 20/5 2017 ”Enligt vittnesmål till Brasiliens högsta domstol har också presidenten (Temer) tagit emot 4,6 miljoner dollar i mutor, rapporterar Reuters. Pengarna ska han ha tagit emot av köttpackningsjätten JBS innan han tillträdde sin post.”

Denna tragikomiska rättsröta och domslut mot Lula för en lägenhet som aldrig har varit eller kommer vara hans är ett domslut som slår mot hela Latinamerika och den kamp som förts för nationellt oberoende och för rätten att varje land och folk själva, utan USA:s ingripande, ska kunna bestämma över sin framtid.

Domen är ett domslut mot alla progressiva och allt progressivt på den amerikanska kontinenten, mot Lulas och Dilmas ekonomiska- och socialpolitik som drog ur 40 miljoner brasilianer ur den fattigdom de fötts i. Som gav varje brasiliansk familj tre mål i stället för ett mål mat om dagen.

Jinge.se 180901

http://jinge.se/mediekritik/korruptionsskandaler-i-brasilien.htm