Nyterrorism via YouTubers

terrorism, attentat, betalning
Betalning för terroristaktioner på Kuba. 1 000 dollar för att sätta eld på en polisbil. 2 000 för ett utryckningsfordon och 5 000 för att mordbränna en butik för handel med hårdvaluta.

Hur fungerar den nyterrorism som främjas av YouTubers i USA?

Bakom de terroristhandlingar mot Kuba sponsrade av YouTubers i USA, som intensifierats sedan de misslyckade destabiliseringsförsöken den 11 juli 2021, ligger mycket arbete men lite intresse för vad som kan hända med dem som tjänar som deras marionetter.

Bevis har återigen framkommit, nu genom vittnesmål från en ung man som intervjuats av kubansk TV. Han avslöjade kopplingar till Yamila, ”Maceos dotter”, en terrorist som från USA betalar för att hetsa till hat och våldshandlingar mot dem som försvarar revolutionen. Hennes beställningar syftar till att skapa en bild av kaos och missnöje i det kubanska samhället.

Intervjupersonen avslöjar hur denna nyterroristiska YouTuber arbetar: ”På sin vägg på Facebook skrev Yamila ibland saker precis så som jag sagt till henne, eller så skrev hon in annat som inte hade med saken att göra. Och hon skrev absurda saker som händer på Kuba men som inte är sanna”, förklarade han.

Meningen var att få det att se ut som om folket på Kuba befann sig ”i en krigsfas”, vilket är ”en fullständig fantasi”.

För detta ändamål skickade hon sedan januari sammanlagt drygt tusen dollar, som betalning för olika aktioner.

”Hon sa åt mig att signera graffittin med 1940”, berättar den intervjuade, men erkänner att mycket av det han visade som en genomförd handling i själva verket var rena påhitt.

Ett av dessa budskap skrev han i närheten av sitt hem i Nueva Paz, och han sa till Yamila att i området bodde en åklagare. Men, påpekade han, ”efter att ha skrivit på väggen och fotograferat det, tog jag en spatel och skrapade bort det. Tack och lov att ingen märkte det.” För detta fick han 100 dollar.

Den 7 februari förberedde han ytterligare ett budskap, med en säck. På fem minuter spikade han upp den på en vägg på idrottsanläggningen i byn Los Palos, i Nueva Paz, Mayabeque, och fotograferade den. Sedan skickade han ett meddelande där han förklarade att det var en riktig idrottsarena, att där var mycket folk och att om något annat behövde göras där, så skulle de bara säga till.

Han avslöjade även sina planer på att filma pojkarna som går dit ”med små bomber” (ofarliga anordningar) för att göra en fejkad video med ljud, ”och jag tänkte säga att jag hade placerat en bomb på planen, så att hon skulle skicka mer pengar; det var därför det blev hundra dollar”.

Historien om det branden i sockerrörsfältet är häpnadsväckande. Den unge mannen berättar att han blev ombedd att skicka mer saker. Vid ett tillfälle filmade han ett sockerrörsfält som arbetarna hade satt eld på, som en del av sitt arbete under skörden.

”Jag åkte förbi på min cykel och spelade in en video när sockerrörsfältet sattes i brand. Sedan klippte jag videon, redigerade den och skickade den till dem och sa att det var jag som hade gjort det”, tillade han.

En söndag, minns han, bad hon honom att göra ”något uppseendeväckande”. Vid 14-tiden gick han iväg med en kolbit i en kasse och sin mobil och passerade en by där det finns en gård med ett gammalt generatoraggregat och intill en nedlagd charkbutik.

På generatorn satte han upp en skylt, som han tog bort efter fotograferingen, och svärtade ned generatorn med kolbiten. I butiken fick han det att se ut som om han hade skurit av några elkablar.

”Jag pratade alltid om ’oss’ men det var bara jag. Till och med när jag berättade för henne om kablarna fick jag för mig att säga att killen som var med mig låg på sjukhus med brännskador. Jag skickade det till henne för att se om de överhuvud taget var mänskliga, och de sa aldrig något till mig”, tillade han.

Han erkände också att de som gav honom anvisningar ”inte brydde sig ifall du strök med eller inte, det de var intresserade av var produkten, varan, som jag kallar det. Den gången skickade de mig 300 dollar.”

Efter varje finansierad åtgärd, vare sig den är verklig eller inte, startar idag en digital apparat med filmade direktrapporter, ”senaste nytt”-program och ogrundade artiklar som publiceras på en olika webbplatser, alla skapade för att ge en förvrängd bild av den kubanska verkligheten och bidra till att sprida alla möjliga lögner på internet.

Det spelar ingen roll om landet genomgår de mest känsliga situationer. Nyterrorism är, som vi ser, en fråga om pengar, noll skrupler och massor med fake news.

Granma 220818
(Övers: CV)

¿Cómo opera el neoterrorismo promovido por youtubers desde EE. UU.?