Nytt museum i Havanna om revolutionen och dess landvinningar

Foto: Cinthya García Casañas/ Cubadebate.

I stadsdelen Playa i Havanna har ett nytt museum, Memorial de la Denuncia, invigts. Det skedde i närvaro av vice-president Miguel Diaz-Canel den 12 augusti 2017.

Här kan allmänheten tack vare modern teknik interagera och lära sig mycket om Kubas historia efter 1959. Till pressen sade Diaz-Canel att det framförallt handlar om en hyllning till revolutionen. Han tillade att man kan konstatera att det var en handling utförd av det kubanska folket i motsättning till aktioner från imperialisterna.

”Det handlar om revolutionens hjältedåd för att man ska förstå, utifrån det som visas på muséet, hur ett litet folk med stor intelligens och mod konfronterade alla manipulationer och aggressioner”. Diaz-Canel berättade att president Raul Castro betonat att muséet ska vara lättillgängligt också för barn och ungdomar.

Muséet, öppet tisdag till lördag, ligger på 5e avenyn och 14e gatan i stadsdelen Playa. Det har sex salar: En om CIA och andra underrättelsetjänster, en om mediekriget, en om statsterrorism, en om politisk manipulation och utvandring, den ekonomiska krigföringen och ”vår styrka är folkets styrka”.

Tekniken är viktig och här finns pekskärmar med tidslinjer, hologram, filmer och mycket annat med syftet att få en interaktion med besökaren.

Cubadebate 170812