Ordkriget mot Kuba

Det tendentiösa ordvalet när det gäller Kuba

Inflytelserika medier i USA [och stora delar av världen] driver ett ordkrig mot Kuba där meningar och uttryck produceras av tankesmedjor.

Enligt en artikel i tidningen Granma med titeln ”USA och dess laboratorier för manipulation” så är varje ord väl uttänkt i dessa speciella centra och sprids sedan i hela världen.

Därför innehåller nyheter om Kuba ofta ord som ”regim” eller ”diktatur”, istället för ”regering”. Allt för att underminera legitimiteten hos landets styre. Kubas offentliga media beskrivs som ”officiella” eller ”statskontrollerad”. Det medan medier i landet som finansieras av USA betecknas som ”oberoende”.

Kända terrorister kallas ”aktivister” eller ”frihetskämpar”. När de begår brott kallas de ”dissidenter” som förtrycks av ”politisk polis” som lyder under en ”totalitär regim”.

Till och med massmördaren Luis Posada Carriles, hjärnan bakom sprängningen av ett kubanskt civilflygplan och en lång rad andra terroristattacker”, beskrevs som ”militant anti-Castro”.

Likaså används det mildare ordet ”embargo” när det refereras till den snart 60 år långa blockaden mot Kuba. Ett embargo är en juridisk term för att frysa tillgångar för att tvinga fram efterlevnad av legala åtaganden. Men belägringen av Kuba innefattar straffåtgärder och ekonomisk aggression för att kväva det kubanska samhället och dess sociala projekt.

Ett annat exempel på manipulation är användningen av termen ”folk på gatan” för att beskriva människor som köar och är fattiga ”i ett perverst försök att skilj dem från landets ledare”, skriver Granma.

Dessa språkliga formuleringar, valda mycket medvetet, återspeglas också i sociala media och många av de självutnämnda ”alternativa media” som driver ett oförsonligt krig för att felinformera om Kubas realiteter.

Cuba Support Group 210224

US semiotic war against Cuba denounced

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72