Peru: Förtrycket i Lima fördöms

Foto: Twitter/@WaykaPeru

Sociala organisationer fördömer förtrycket i Lima, Peru

Över 60 personer har dödats och fler än 1 000 skadats i protesterna mot kuppregimen i Peru.

Perus polis attackerade grupper av demonstranter med tårgas på olika platser i huvudstaden Lima för att tvinga dem att skingra sig.

Lima var på lördagen skådeplatsen för nya demonstrationer mot den tillsatta presidenten Dina Boluartes regering. Sociala organisationer fördömde flera attacker med tårgas mot demonstranter som utfördes för att hindra dem från att uttrycka sig på platser där protesterna som inleddes den 7 december förra året har ägt rum.

Grupper av medborgare som krävde Boluartes avgång, att kongressen ska stängas, att val ska tidigareläggas och att en konstituerande församling ska sammankallas, mobiliserades från olika delar av staden för att samlas i Kennedyparken i stadsdelen Miraflores, där de möttes av en stark polisnärvaro.

Andra grupper försökte ta sig därifrån till torget Dos de Mayo, men blev utsatta för tårgas av polisen och tvingades skingras.

Demonstranter som intervjuades av teleSUR betonade att protesterna var fredliga och att de var fast beslutna att fortsätta dem tills Boluarte-regeringen avgår och presidenten rättsligt ställs till svars för de som fallit offer för förtrycket.

Förutom polisvåldet stod lördagens fredliga mobilisering inför ytterligare en svårighet i och med att kommunen utfärdade ett dekret som förklarar centrala Lima som skyddat område för att förhindra framtida protester på de platser som ingår, såsom bl.a. Plaza Dos de Mayo, Avenida Bolognesi.

Detta hinder kombineras med den kraftiga militariseringen av andra ikoniska platser där demonstrationer ägt rum, såsom torgen San Martín och Manco Capac.

I de regioner som ingår i Perus norra makroregion inleddes dessutom på lördagen en 48 timmars strejk som stöddes i städerna Piura, Lambayeque, San Martín och Trujillo. Enligt organisatörerna är det bara Cajamarca och Ancash som ännu inte har anslutit sig till strejken.

teleSUR 230218 /cv

Organizaciones sociales denuncian represión en Lima, Perú