Sedan USAs regering den 17 april offentliggjorde nya sanktioner mot Kuba, har många röster i olika delar av världen höjts för att visa sitt stöd för den karibiska ön och förkasta Trump-administrations aggressiva upptrappning i regionen, och i synnerhet aktiveringen av Avdelning III i Helms-Burtonlagen.
Talesmannen för utrikesministeriet i Kina, Lu Kang, uppmanade Washington att korrigera sitt fientliga hållning, fördömde den extraterritoriella naturen i dessa sanktioner och dess förakt för folkrätten, samt krävde att den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockaden mot Kuba sedan 60 år upphävs.
”Ömsesidig respekt, likabehandling, fredlig samexistens och win-win-samarbete är de bästa sätten att utveckla kopplingar mellan olika länder i världen”, sa Lu Kang.
Mexikos utrikesministerium meddelade i ett uttalande att man kommer att fortsätta skydda mexikanska företag och organisationer som verkar på Kuba och de som har för avsikt att att etablera utbyte med den karibiska nationen.
I uttalandet förkastas ensidiga handelslagar med extraterritoriell verkan och upprepade att med tanke på effekter på företag som gör affärer i och med Kuba ”kommer Mexikos regering att skydda de mexikanska företag som kan drabbas”.
I ett gemensamt dokument undertecknat av EUs höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini, handelskommissionären Cecilia Malmström och Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland kritiseras USAs beslut att tillämpa Avdelning III i Helms-Burtonlagen och meddelade att rättsliga åtgärder kommer att vidtas mot Washington om deras länder drabbas.
Representanter för Ryssland har också uttalat sig. Rysslands vice utrikesminister Sergey Riabkov betecknade USAs nya åtgärder mot Kuba och Venezuela som ”alarmerande”, och sade att hans regering kommer att göra allt som är möjligt för att ge dessa två länder sitt stöd. Riabkov sade att sanktionerna är ”absolut olagliga och orättmätiga” och uttryckte tillfredsställelse med de ståndpunkter som Kanada, Mexiko och Europeiska Unionen intagit.
Det ryska utrikesministeriets talesperson, Maria Zajárova, sa på torsdagen att hennes regering ”motsätter sig alla ensidiga sanktioner” och att sådana åtgärder bör beslutas i internationella organ som FN.
I själva USA uttryckte Stiftelsen för normalisering av relationerna mellan USA och Kuba (FORNORM) – bestående av kuba-amerikaner och med säte i Florida – sitt stöd för Kubas suveränitet, och betecknade Washingtons Kuba-politik som ”anakronistisk och kontraproduktiv”.
Vita husets nya sanktioner mot Kuba, Venezuela och Nicaragua fortsätter att uppmärksammas i de stora medierna världen samtidigt som det, via våra beskickningar, sammanslutningar av kubaner utomlands och solidaritetsgrupper, inkommer mängder av budskap om stöd till Kubas regering och folk.
Granma 190418