San Francisco vill ha samarbete med Kuba

Foto: Jonathan Buttle-Smith (CC-0)

San Francisco sällar sig till en rad städer i USA som kräver ett slut på USA:s blockad av Kuba. Bland dessa finns Cleveland, Ohio där fullmäktige nyligen med röstsiffrorna 14-1 krävde ett slut på blockaden. Tidigare har Sacramento, Oakland, Richmond och Berkley (samtliga, liksom San Francisco i Kalifornien) ställt samma krav. Också Pittsburgh i Pennsylvania och Minneapolis och St Paul i Minnesota hör till denna skara. Eventuellt kommer Chicago och New York City att rösta för samma sak. 

San Francisco vill ha medicinskt samarbete med Kuba

Staden San Francisco och kommunen tillstyrkte nyligen en motion som förespråkar medicinskt och vetenskapligt samarbete med Kuba för att ta itu med Covid-19.

I initiativet uppmanas USA:s Kongress att häva restriktionerna för samarbete nu under den globala nödsituationen och kräver slut på de ekonomiska sanktioner och resande som blockaden innebär. En blockad som pågått över 60 år från varje regering i USA mot Kuba.

Den lagstiftande enheten i San Franciscos styre förenade sig i och med detta med andra som reser samma krav inom och utanför USA, samtidigt som den nuvarande administrationens fientlighet mot ön bara tilltar.

I samband med att en kubansk diplomat besökte staden 2016 utfärdade styret en proklamation som välkomnade Kuba efter att de diplomatiska förbindelserna mellan länderna återupprättades i juli 2015. Händelsen inramades av en ökande känsla av att majoriteten i USA vill ha ett slut på blockaden och för att steg ska tas för att normalisera förbindelserna mellan de båda staterna.

Kubanska myndigheter har fördömt de omoraliska och ihärdiga attackerna mot den karibiska ön och dess ansträngningar att erbjuda solidaritet till de länder som bett om samarbete för att bekämpa Covid-19.

Kubas UD deklarerade att istället för att ägna sig åt att främja samarbete och ett gemensamt bekämpande av pandemin, så ”ägnar sig höga tjänstemän på USA:s UD till att utfärda hotfulla uttalanden mot de regeringar som, mot bakgrunden av pandemin, av egen vilja valt att begära hjälp från Kuba.”

CubaSi 220723

US: San Francisco calls for medical cooperation from Cuba

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72