Sanktionsnytt: USA tillkännager nya sanktioner mot Kuba

USA börjar tillämpa nya sanktioner mot Kuba för att hindra landets tillgång till hårdvaluta.

USA:s finansministerium har ändrat reglementet för kontroll av Kubas tillgångar för att utöka sanktionerna mot Kuba. Det sägs vara en repressalie för att Kuba stöder Venezuelas regering under ledning av president Nicolas Maduro.

”USA gör den kubanska regimen ansvarig för förtrycket av det kubanska folket och stödet till andra diktaturer i hela regionen, som till Maduros olagliga regim”, sade USA:s finansminister Steven Mnuchin i en kommuniké. Åtgärderna syftar till att hindra från åtgång till hårdvaluta.

Mnuchin tillade: ”Genom dessa tilläggsregler så hindrar Finansdepartementet Kubas tillgång till hårdvaluta och vi bromsar den kubanska regeringens dåliga uppförande medan vi fortsätter att stödja det kubanska folket som lider så mycket.”

Under de senaste månaderna har USA vidtagit en lång rad åtgärder riktade mot Kuba [och Venezuela].

I början på juni införde Washington nya begränsningar och förbjöd gruppresor i utbildningssyfte och förbjöd fritidsfartyg, passagerarfartyg inklusive kryssningsfartyg liksom privatflyg från att trafikera Kuba. Också möjligheten att skicka pengar till privatpersoner i Kuba har begränsats kraftigt. Donationer har förbjudits. Undantag för vissa personer och organisationer. Likaså införs ytterligare begränsningar på banker och dessas kontakter med Kuba.

Cubadebate 190906 (nedkortat)

Estados Unidos anuncia nuevas sanciones contra Cuba para restringir acceso a divisas