Venezuela. Konserter, gränsstängning, provokation

Foto från den venezolanska konserten, för fred. Foto: VTV

Provokation

På lördagsmorgonen körde två lätta venezolanska tanks mot den säkerhetsbarriär som den venezolanska polisen inrättat på venezolansk sida av gränsen på bron Simon Bolivar.  Detta som del i en operation beordrad av den venezolanska högeroppositionen som finns i Colombia. Direkt efteråt flydde tre tidigare kända terrorister, som genomförde attentatet, till Colombia. Där togs de emot med öppna armar av venezolansk ultrahöger och Colombias poliser.

Säkerhetskedjan bestod av fler än 30 poliser. En av dessa skadades, liksom en chilensk kvinnlig fotograf på platsen. TeleSurs korrespondent rapporterar att immigrationspolisen i Venezuela säkrar gränsen och att Venezuelas armé finns på plats.

Venezuela stoppar attack vid gränsen mot Colombia.
Telesur 190223

Konserter

För Maduro:

På den venezolanska sidan av gränsen, vid den sedan 2016 gränsbron Tienditas, arrangeras en tredagars konsert. I samband med den distribueras drygt 20 000 lådor med livsmedel enligt programmet Clap, som försöker att förse vanliga venezolaner med mat. Det handlar om ca 330 ton. Dessutom finns läkare på plats för gratis hälsovård. 150 artister, nationella och internationella deltar. Under de första timmarna uppträdde bandet Yugular, rockeron Paul Gillman och reggaetonmusikerna Jesús “Chucho” Rondón y Omar Acedo.

För Guaido:

På den colombianska sidan, i den fattiga gränsstaden Cucuta, finansierar miljardären Richard Branson en annan konsert, dit personer lovas transport i lyxbussar, mat och husrum, gratis biljetter, samt “guidning och rådgivning”. Bland de artister som ställer upp på miljardären och Trumps konsert finns den svenske DJ Alesso. Mer kända namn är Juanes, Maluma och Juan Luis Guerra. Deltar på plats gör också Colombias president Ivan Duque, Chiles dito Piñera, senatorn från USA Marco Rubio och den dömde förbrytaren Elliot Abrams. De senare anlände med militärflyg från USA. Saknas gör förstås inte heller OAS´ ökände generalsekreterare och USA:s lydige tjänare Luis Almagro. Denne åtföljs av den venezolanske extremhögerns tidigare portalfigur, den för våldsbrott eftersökte Julio Borges.

Här handlar det förstås om pengar. Varje artist, av de 19 utannonserade, som ställer upp för Virginmiljardären Branson får minst 2 miljoner US dollar. Några av dem kräver det dubbla. Det blir ca 46,7 miljoner dollar för artisterna. Logistiken beräknas hamna på 23 miljoner dollar. Alltså minst 70 miljoner dollar går till arrangemanget som sägs vara för att hjälpa venezolanerna. Att det handlar om politik, och inte medmänsklighet, står utom allt tvivel.

De två arrangemangen visar var många av de latinamerikanska musikkändisarna står.

Trumps konsert i Cucuta blev ett fiasko. Mycket mindre folk än vad som förväntats och insamlingen har gått uselt. Medierna som ville göra detta till ett politiskt spektakel tvingas dessutom fokusera på det sexistiska uttalandet under konserten från den spanske sångaren Miguel Bosé om FN-chefen för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet. [För övrigt, Bosé, som kallar Venezuela för ”diktatur”, hade inga problem att sjunga för Chiles diktator Pinochet 1981. Då sade han inget att säga om ”diktatur”, ”politiska fångar” eller ”tortyr.”.]

Telesur 190223, mintpressnews 190222, Venezuelanätverket 190223, Cubanos en UK 190223

Miljardären Branson lovar transporter, mat och husrum, mm till de som vill lyssna på hans, Duques och Trumps konsert.

Venezuela stänger gränsen mot Colombia

Vice-president Delcy Rodriguez har tillkännagivit att Venezuela tillfälligt stänger gränsen mot Colombia vid tre gränsbroar. Myndigheterna säger att man återgår till ett normalt tillstånd när de “oförskämda våldsaktionerna” mot befolkningen är under kontroll. Stängningen sker efter hot mot Venezuelas regering och mot lugnet i landet. “Den Bolivarianska regeringen informerar befolkningen om att, på grund av en serie olagliga hot från Colombias regering mot freden och Venezuelas suvärenitet, beslutet tagits att tillfällgt stänga broarna Simón Bolívar, Santander och Unión”. Venezuelas vice president krävde att Colombias president Ivan Duque slutar att upplåta sitt territorium för angrepp mot venezolanernas rätt att leva i fred. Hon upprepade att Duque följer befallningar från Donald Trump.

Telesur 190222